NOS NieuwsAangepast

Nederlanders ontwerpen grootste vliegveld ter wereld

Het Nederlandse ingenieursbureau NACO (Netherlands Airport Consultants) heeft het winnende masterplan gemaakt voor de nieuw te bouwen luchthaven van de Chinese hoofdstad Peking.

Beijing New International Airport moet de grootste luchthaven ter wereld worden, met acht startbanen en een capaciteit van uiteindelijk 130 miljoen passagiers per jaar. Het vliegveld zal qua oppervlakte grofweg even groot worden als het gebied binnen de ringweg van Amsterdam.

De bestaande luchthaven van Peking, Beijing Capital International Airport, is de op 1 na drukste ter wereld, met 74 miljoen passagiers in 2010. Ter vergelijking: Schiphol verwerkte vorig jaar 45 miljoen passagiers. De komende jaren zal de luchthaven van Peking zijn maximale capaciteit bereiken en daarom moet er een luchthaven bijgebouwd worden.

Terminal 3

NACO, onderdeel van advies- en ingenieursbureau DHV, is al sinds 1984 actief in China. Het bedrijf was betrokken bij de ontwikkeling van meer dan twintig vliegvelden in het land.

NACO ontwierp onder meer de immense Terminal 3 van de huidige luchthaven van Peking. Die terminal werd vlak voor de Olympische Spelen in gebruik genomen.

De nieuwe luchthaven komt ten zuiden van het centrum van Peking, in het Daxing-district, te liggen.

Duurzaam

NACO zegt dat ze mede gewonnen hebben door het ontwerp van infrastructuur rondom de luchthaven.

"Een fijnmazig net van openbaar vervoer, met een HSL-lijn, metro en trein naar de andere luchthavens. Daar waren de Chinezen heel blij mee", aldus Rik Krabbendam, directeur van NACO.

Het ontwerp heeft ook een duurzaam aspect: de afstand die de vliegtuigen moeten taxiën is zo kort mogelijk gehouden, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. In 2017 moet Beijing New International Airport in gebruik worden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl