Annemarie Jorritsma is blij dat minister Donner van Binnenlandse Zaken de gemeenten financieel tegemoetkomt bij het overdragen van overheidstaken. Wel noemt Jorritsma de 100 miljoen euro van het kabinet "een sigaar uit eigen doos", omdat het geld eigenlijk al aan de gemeenten toe zou komen.

Het kabinet wilde naast het overdragen van overheidstaken ook 100 miljoen euro korten op de gemeenten. Gisteren meldde Donner dat bedrag toch in te willen te zetten als gemeenten in moeilijkheden komen.

"Er is afgesproken dat het geld beschikbaar blijft voor gemeenten", zegt Jorritsma. Dus als het niet nodig blijkt te zijn voor de sociale werkplaatsen, dan blijft het geld ten gunste van de gemeente. Dat is mooi."

Ruzie

Het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ruziën al een tijdje over extra taken die gemeenten op zich moeten nemen. Gemeenten gaan straks onder meer over de jeugdzorg en de sociale werkplaatsen. Nu doen het rijk en de provincies dat nog.

De VNG wil meer geld voor die extra taken, omdat zij ook al flink moet bezuinigen. Daardoor kwam het bestuursakkoord vorige maand op losse schroeven te staan. Minister Donner zei zelfs nog een streep te willen zetten door het akkoord. "Daar is men op teruggekomen en daar zijn we blij mee", zegt Jorritsma.

Handtekening

Ondanks de handreiking van het kabinet zijn er nog steeds problemen rond het bestuursakkoord. "We voorzien behoorlijke problemen met de ambitie van de regionale uitvoeringsdiensten op het terrein van milieu", zegt Jorritsma. "Het ambitieniveau zal naar beneden moeten worden bijgesteld, want met zo'n grote korting trekken wij het niet."

Voordat er een handtekening wordt gezet onder het akkoord, wil Jorritsma eerst een goed advies over de taakoverdracht. Daarvoor is een groot aantal deskundigen in de arm genomen.

STER reclame