NOS Nieuws

Wekdienst 26/9: Paus naar België • Zelensky presenteert 'overwinningsplan'

Goedemorgen! Hij is net twee weken terug uit Zuidoost-Azië, maar Paus Franciscus begint vandaag alweer aan zijn volgende trip naar België. En de Oekraïense president Zelensky gaat naar het Amerikaanse Witte Huis om zijn 'overwinningsplan' aan president Biden en vicepresident Harris te presenteren.

Eerst het weer: de regen verlaat de komende uren het noorden van het land. De rest van de dag wisselen zon, wolken en buien elkaar af. Lokaal komt onweer voor. Bij een matige tot krachtige zuidwestenwind wordt het 15 tot 18 graden. Vanavond trekt een flink gebied met regen over het land. Vannacht hebben we weer met losse buien te maken. Daarbij neemt de wind toe en komen vooral aan zee zware windstoten rond 80 km/uur voor.

Weer 26.9

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Paus Franciscus gaat op reis. Wel korter en dichterbij huis dit keer, het gaat om een vierdaags bezoek aan België en Luxemburg. Hij gaat onder meer naar Leuven en Brussel.
  • President Zelensky gaat op bezoek in het Amerikaanse Witte Huis voor een ontmoeting met president Biden en zijn vicepresident Harris. Zelensky zal daar zijn 'overwinningsplan' in de oorlog met Rusland presenteren. Hij wil ook nog met de Republikeinse presidentskandidaat Trump spreken.
  • En vanavond worden de Gouden Griffel en Gouden Penseel bekendgemaakt, de prijzen voor het best geschreven en het mooist geïllustreerde kinderboek. De bekendmaking is in het Jeugdjournaal, 19.00 uur op NPO3.

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten, Frankrijk en enkele van hun bondgenoten roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van 21 dagen tussen Israël en Hezbollah. Ook uitten ze hun steun voor een staakt-het-vuren in Gaza.

Dat is te lezen in een gezamenlijke verklaring die het Witte Huis publiceerde. Daarin roepen ook Australië, Canada, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Japan, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten op tot een staakt-het-vuren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In dit atelier in Brugge kregen ze een bijzondere opdracht: het maken van een mijter én mantel voor paus Franciscus:

Dit kleine atelier maakt de mijter voor de paus, die vrijdag naar België komt

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl