Het bedrijf dat ov-chipkaarten maakt, Translink, heeft een grootschalige handel in illegale kaarten ontdekt. Het bedrijf heeft daarvan aangifte gedaan.

De fraude kwam aan het licht toen een baliemedewerker op een station argwaan kreeg nadat hij aan één persoon honderd ov-chipkaarten had verkocht.

Die kaarten werden voor 17,50 euro op sites als Marktplaats aangeboden, met een saldo van 150 euro dat er kunstmatig was opgezet. Deze manier van frauderen was al bekend, de handel op grote schaal is nu pas ontdekt.

Steeds veiliger

Translink achterhaalde in het systeem dat het om illegale transacties ging. "In onze backoffice kunnen wij zien als er gemanipuleerd wordt met saldo's", legt Anita Hilhorst van Translink uit.

"Zo ontdekten we dat er geen geen echte transactie is geweest, maar dat er wel geld op de ov-chipkaarten staat." Volgens Translink gaat het om zeker enkele honderden ov-chipkaarten.

Het bedrijf is druk bezig de ov-chipkaart minder fraudegevoelig te maken. "We maken de ov-chipkaart steeds veiliger", verzekert Hilhorst. "Wij zijn nog steeds met ons migratiesysteem bezig om over te gaan op een hoger beveiligde chip."

STER reclame