Een Duitse politicus roept landgenoten op Denemarken te boycotten. In de Duitse krant Bild vraagt Jörg-Uwe Hahn, minister in de deelstaat Hesse, Duitsers om niet op vakantie te gaan naar Denemarken.

"Als Denemarken weer grenscontroles invoert, kan ik alleen maar aanraden onmiddellijk om te draaien en in Oostenrijk of Polen op vakantie te gaan."

Vanaf vandaag zet Denemarken vijftig politieagenten in om grenscontroles uit te voeren. Dertig van hen controleren de grens tussen Duitsland en Denemarken. Later zal Denemarken ook nieuwe grensposten bouwen en elektronische controles van voertuigen uitvoeren.

Schengen

De grenscontroles worden doorgevoerd na een deal tussen de anti-immigratie Deense Volkspartij en de minderheidsregering van liberalen en conservatieven. De extra agenten moeten vooral op zoek naar smokkelwaar en illegale migranten.

Volgens de Deense regering zal dat geen enkel probleem opleveren voor toeristen. "De grote meerderheid van de toeristen zal het niet eens merken. Duitse vakantiegangers zijn hier van harte welkom."

Het verzet tegen de nieuwe grenscontroles komt niet alleen uit Duitsland. Ook de Europese Commissie houdt de uitvoering van de Deense plannen nauwlettend in de gaten. Systematische grenscontroles zijn verboden voor landen die het Schengenverdrag hebben ondertekend, maar volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is er op dit moment nog geen probleem. "Denemarken controleert alleen verdachte voertuigen, niet alle voertuigen. Dat valt nog binnen de Europese regels."

STER reclame