Tekenaar Dick Bruna heeft een selectie uit zijn werk in langdurig bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het gaat om zo'n 120 pocketcovers, reclamemateriaal en kinderboeken, waaronder exemplaren van Nijntje.

Bruna is trots dat zijn werk in het Rijksmuseum komt te hangen: "Dit zijn van die dingen in het leven die je nooit geloofd hebt. Daar ben ik erg blij mee".

De tentoonstelling met Bruna's werk uit de periode 1953-2007 is vanaf vandaag tot en met 29 augustus te bezichtigen.

Nijntje Pluis

Bruna werd wereldberoemd met Nijntje, een serie kinderprentenboeken met het konijntje Nijntje Pluis in de hoofdrol. De boeken zijn in ruim vijftig verschillende talen vertaald.

De tekenaar bedacht Nijntje in de jaren 60 tijdens een vakantie met zijn zoontje in de duinen van Egmond aan Zee. "Nijn staat heel dicht bij me", zegt Bruna. "Ik zie haar wel een beetje als mijn dochter."

Bruna maakte naast Nijntje boekcovers voor onder meer de spannende boeken van de Zwarte Beertjes-reeks. Ook ontwierp hij verschillende affiches voor uitgeverijen en andere bedrijven.

Hobby

De tekenaar tekent nog elke dag. "Wat ik het leuke vind, is dat het niet alleen mijn werk is, maar ook altijd ontzettend mijn hobby is gebleven."

"Dat ik nu nog elke dag iets doe, komt doordat ik dat niet laten kan", vertelt de 83-jarige Bruna.

Bruna moet er dan ook niet aan denken niet meer te kunnen tekenen. "Dat zou ik zo vreselijk vinden. Laatst ontmoette ik een collega, waarbij het tekenen niet meer goed ging. Dat is echt verschrikkelijk."

Film

Warner Bros Nederland maakte vandaag bekend dat Nijntje haar eigen film krijgt. In de film gaan Nijntje en haar vriendjes op speurtocht door de dierentuin.

Het is de bedoeling dat de film in januari 2013 in première gaat en in meerdere landen te zien zal zijn.

STER reclame