NOS NieuwsAangepast

'Britse krant hackte voicemail vermist meisje'

De Britse tabloid News of the World is opnieuw in opspraak. Een privédetective zou in opdracht van het boulevardblad in 2002 de voicemail van een vermist meisje hebben gehackt en berichten hebben beluisterd en verwijderd.

De politie en de familie van het meisje dachten daardoor dat ze nog in leven was. Volgens de Britse krant The Guardian blijkt dit uit aantekeningen van de door News of the World ingehuurde privédetective, die in handen van Scotland Yard zijn gekomen.

De 13-jarige Milly Dowler uit Surrey in het zuiden van Engeland verdween in maart 2002 toen ze op weg was naar huis. Er werd een landelijke zoekactie op touw gezet. Haar lichaam werd in september van datzelfde jaar gevonden. Vorige maand is een oud-portier tot levenslang veroordeeld voor de moord op het meisje.

Rechtszaken

De advocaat van Milly's familie, Mark Lewis, noemt de actie van News of the World 'gruwelijk' en 'walgelijk'. Volgens hem is de familie van plan om de krant aan te klagen.

News of the World kwam al eerder in het nieuws vanwege het afluisteren van telefoons van politici, beroemdheden en personeelsleden van het koninklijk huis.

Andy Coulson was adjunct-hoofdredacteur van de krant ten tijde van de afluisterpraktijken. Hij werd later woordvoerder van premier Cameron, maar trad in 2010 af toen bekend werd wat zich onder zijn leiding bij de krant had afgespeeld.

Er lopen nog diverse rechtszaken tegen de krant van beroemdheden van wie de voicemail werd gehackt.

Rupert Murdoch

News international, het moederbedrijf van News of the World, noemt de zaak 'een zorgwekkende ontwikkeling'. Het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch gaat zelf een onderzoek instellen. Ook zullen we volledig meewerken aan het onderzoek van Scotland Yard, zei een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl