Een Palestijnse jongen laat een waterfles zien voor een Israëlisch militair voertuig
NOS NieuwsAangepast

Tien doden bij grootste legerinval op Westoever sinds begin Gaza-oorlog

Het Israëlische leger voert de grootste inval uit op de Westelijke Jordaanover sinds het begin van de oorlog in Gaza. Bij de zware vuurgevechten zijn tien militanten gedood, meldt terreurorganisatie Hamas. Een Palestijnse hulporganisatie spreekt van 22 gewonden.

Op zeker drie plekken begon het leger vanmorgen met wat het omschrijft als antiterreuracties: Jenin, Tulkarm en Tubas. Aan het begin van de avond was de inval nog steeds gaande, schrijft Al Jazeera. De nieuwszender noemt het de grootste Israëlische inval op de Westoever in bijna twintig jaar.

'Hulpverleners opgepakt'

Een aantal medische klinieken is binnengevallen door Israëlische militairen. Hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan zijn volgens de organisatie gearresteerd. Ziekenhuizen zijn omsingeld en ambulances kunnen niet uitrijden, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

Israëlische militairen houden een ambulance aan in Jenin op de Westelijke Jordaanoever

Het leger heeft een grote troepenmacht, drones en sluipschutters ingezet, melden diverse media. Ook zou met bulldozers infrastructuur vernietigd zijn en de toegangswegen tot Jenin en Tulkarm afgesloten.

Minister Katz van Buitenlandse Zaken zegt op X dat Iran op de Westoever een front wil vormen tegen Israël. "We moeten met de dreiging exact hetzelfde omgaan als met de terroristische infrastructuur in Gaza", schijft Katz, "inclusief tijdelijke evacuaties van Palestijnse burgers en wat er dan ook nodig is".

The New York Times meldde eerder dit jaar een Iraanse operatie om wapens naar de Westoever te smokkelen. Doel zou zijn om onrust te veroorzaken en het gebied te "overspoelen" met wapens.

Invallen van het Israëlische leger op de Westoever zijn sterk toegenomen sinds het begin van de oorlog in Gaza in oktober vorig jaar. Volgens cijfers van de VN zijn daarbij meer dan 600 Palestijnen gedood en duizenden gearresteerd. Ook werden er zeker 1400 huizen en andere gebouwen van Palestijnen gesloopt. Bij aanvallen van Palestijnen zijn in dezelfde periode vijftien Israëliërs, militairen en kolonisten, gedood.

Apartheid

Het International Gerechtshof stelde vorige maand in een niet-bindend advies vast dat de Israëlische aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever in strijd is met internationaal recht en dat Israël zich daar schuldig maakt aan rassenscheiding en apartheid. De Israëlische nederzettingen op de Westoever moeten worden ontmanteld, stelde het hof.

Sinds het begin van de oorlog heeft Israël meer land op de Westoever als staatseigendom verklaard en zijn er plannen aangekondigd voor nieuwe nederzettingen. Met regelmaat worden Palestijnse burgers in het gebied aangevallen door kolonisten, vaak onder toeziend oog van het Israëlische leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl