Ziekenhuizen gaan zich specialiseren

tijd van publicatie Aangepast

De ziekenhuizen gaan zich specialiseren. Na driekwart jaar onderhandelen heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een akkoord gesloten met de ziekenhuizen, privéklinieken en zorgverzekeraars om de kosten terug te dringen.

Het is de bedoeling dat specialistische behandelingen op den duur nog maar in een paar ziekenhuizen mogelijk zijn. Het voordeel is dat de medische kennis geconcentreerd wordt op een paar plaatsen waardoor er efficiënter en goedkoper kan worden gewerkt.

"We vragen van ziekenhuizen om, áls er weinig aanbod is in jouw ziekenhuis van heel moeilijke operaties, een besluit te nemen dat een ander ziekenhuis die gaat doen", zegt Schippers. De minister verwacht dat daardoor ook de kwaliteit van de zorg verbetert.

Reizen

Zorgverzekeraars gaan selectief contracten sluiten met ziekenhuizen. Patiënten zullen daardoor moeten reizen naar een ziekenhuis waarmee hun verzekeraar een contract heeft.

"Ik denk dat patiënten dat er best voor over hebben als de kwaliteit veel beter is", zegt Schippers. Mits de patiënt bijbetaalt, kan die terecht in een ziekenhuis naar keuze.

De ziekenhuizen verwachten dat basiszorg en zorg voor chronisch zieken wel overal beschikbaar blijft.

Binnen de perken

De verzekeraars zullen bij het inkopen van zorg standaard kijken naar prijs, kwaliteit en doelmatigheid. Vicevoorzitter Bontje van Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat de ziektekostenpremie minder sterk zal stijgen.

Het akkoord moet er toe leiden dat de kosten van de gezondheidszorg binnen de perken blijven. De komende jaren mag er een stijging zijn van maximaal 5,3 procent, de afgelopen jaren was dat 6 tot 7 procent.

Dure geneesmiddelen

De partijen hebben ook afgesproken dat dure geneesmiddelen alleen worden voorgeschreven als er geen alternatief is. De regels om dure medicijnen op de markt toe te laten worden strenger.

STER Reclame