NOS NieuwsAangepast

Tribunaal rekent op komst Mladic

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gaat ervan uit dat Ratko Mladic vandaag gewoon op zitting verschijnt. Mladic heeft zich volgens het tribunaal niet afgemeld.

"Alles is gebaseerd op speculaties in de media", zegt een woordvoerder van het strafhof. "Het tribunaal is er klaar voor om op het afgesproken tijdstip van 10.00 uur te beginnen."

Verdediging

Gisteren liet de advocaat van Mladic in Belgrado weten dat de oud-generaal van het Bosnisch-Servische leger niet zou komen, omdat zijn verdediging nog niet op orde is.

Mladic wil zijn eigen team van advocaten samenstellen, en niet verdergaan met advocaat Aleksic die hem tijdelijk door het hof werd toegewezen.

Aanklachten

Mladic is voor vandaag opgeroepen om te verklaren of hij zich schuldig of onschuldig acht aan de aanklachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

"Als hij niet verschijnt, is het aan de rechter om te bepalen hoe het verder moet", zegt de woordvoerder. Waarschijnlijk zal de Nederlandse rechtbankvoorzitter Alphons Orie er dan van uitgaan dat Mladic zich onschuldig acht.

De vroegere Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic boycotte in 2009 ook het begin van zijn proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl