NOS NieuwsAangepast

Schalken stapt op om proces-Wilders

Raadsheer Schalken van het Amsterdamse gerechtshof heeft zijn ontslag ingediend vanwege het proces-Wilders. Hij vindt dat de Amsterdamse rechtbank hem in de strafzaak tegen de PVV-leider schandalig heeft behandeld en daarom heeft hij de koningin om zijn ontslag gevraagd. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Schalken zegt in de krant dat hij door het proces zoveel haat en hoon over zich heen kreeg dat hij niet langer met overtuiging rechter kan zijn.

Etentje

Schalken maakte deel uit van het hof dat in 2009 het Openbaar Ministerie opdroeg Wilders alsnog te vervolgen voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Tijdens de rechtszaak werd hij er door Wilders van beschuldigd dat hij tijdens een etentje een getuige-deskundige probeerde te beïnvloeden. De raadsheer heeft dat altijd ontkend.

De 67-jarige Schalken vindt dat hij "2,5 jaar door de modder is getrokken". Tot nu toe zweeg hij over zijn grieven "omdat het niet paste mij als raadsheer in de discussie te mengen". Door zijn ontslag "kan ik nu eindelijk ook zelf van mijn vrijheid van meningsuiting gebruikmaken", zegt hij in NRC.

Schalken was in Amsterdam plaatsvervangend raadsheer en in Maastricht invalrechter. Hij is 30 jaar magistraat geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl