NOS NieuwsAangepast

Abbas tevreden over bezoek aan Nederland

Door buitenlandredacteur Ernest Claassen

Drie dagen lang is de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Nederland. Hij probeert steun te krijgen voor zijn plan om in september bij de Verenigde Naties de Palestijnse staat uit te roepen. Maar Nederland is daar tegen. Abbas moet volgens de regering opnieuw onderhandelen met Israël.

Bent u teleurgesteld?

"Nee nee nee, ik ken het standpunt van de Nederlandse regering precies. Ik weet dat ze vrienden zijn van Israël en aan de andere kant dat ze vrienden zijn van de Arabieren en de Palestijnen. In dit geval denk ik dat de Nederlandse regering een zeer productieve rol kan spelen."

Nederland is nog steeds tegen een Palestijnse staat. Was uw bezoek zonde van de tijd?

"Nee, het was vanaf het begin erg productief, van de ontmoeting met hare majesteit de koningin, met het parlement, de premier en de minister van Buitenlandse Zaken. Ik denk dat het effect zal hebben en hier gesprekken in de politiek teweeg zal brengen. We moeten het nog zien, maar voor mij was het erg productief en succesvol."

September is dichtbij. U zult het wel druk hebben?

"We werken erg hard om vrede te bereiken met de Israëlische zijde. We moeten de gesprekken hervatten. Tot nu toe is het mislukt, maar we blijven het proberen om uiteindelijk iets te bereiken."

Maar intussen zet u uw plannen door om eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen?

"Onze prioriteit is onderhandelen. We moeten de Israëlische regering overtuigen - en ik hoop dat de Nederlandse regering dat ook probeert - om de principes van de onderhandelingen te accepteren. (De Palestijnen eisen dat Israël eerst stopt met het bouwen van huizen in de bezette Westerlijke Jordaanoever - EC.) Maar als dat ons in september nog niet is gelukt zullen we geen andere keus hebben dan naar de Verenigde Naties te gaan. We proberen de Amerikanen te overtuigen om dan hun veto niet te gebruiken. We hopen dat ze nog van gedachte veranderen."

Het bezoek van Abbas aan Nederland werd geboycot door de PVV. Geert Wilders twitterde: "Abbas: Het is mogelijk dat er geen 6 maar minder dan 1 mln joden zijn vermoord in WO2. Wat moet die man donderdag bij de Koningin en de MP??"

Klopt dat, ontkent u de omvang van de Holocaust waarbij zes miljoen Joden omkwamen?

"Nee, ik ontken de Holocaust helemaal niet. Ik weet dat de Holocaust heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik heb het bestudeerd en er een boek over geschreven. Ik geloof dat veel Joden zijn vermoord en dat ook andere volkeren van andere nationaliteiten zijn vermoord. Dus ik ben het er mee eens, ik geef toe dat er pogroms waren, dat er tijdens de oorlog genocide is gepleegd tegen de Joden door het nazi-regime."

Hoeveel Joden zijn er volgens u omgekomen?

"Ik heb van de Israëli's gehoord dat het er zes miljoen waren. Ik kan dat accepteren."

Dus u bent zelf van dat aantal overtuigd?

"Ik accepteer wat ze zeggen. Als zij zes miljoen zeggen, zeg ik zes miljoen. Het is aan hun om te beslissen, want zij weten het beter dan ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl