Wethouders Gerjan Teselink (links) Arjan van Gijssel (tweede van links) en Betsy Wormgoor (tweede van rechts) zijn herbenoemd.
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Ontslagen wethouders mogen toch weer terug naar Berkelland

Drie wethouders van het college van Berkelland die vorige maand nog werden ontslagen na een motie van wantrouwen, zijn toch weer teruggehaald door de gemeenteraad. Een aantal raadsleden kreeg spijt van het besluit en met een nieuwe motie werd het ontslag teruggedraaid.

De gemeenteraad van Berkelland stuurde Arjen van Gijssel (CDA), Gerjan Teselink (VVD) en Betsy Wormgoor (PvdA) weg nadat zij in een raadsdebat bij wijze van protest waren opgestaan tegen grensoverschrijdend gedrag. Dat werd door meerdere partijen in de Achterhoekse gemeente gezien als persoonlijke aanval op voormalig wethouder en de lokale D66-leider Han Boer, schrijft Omroep Gelderland.

Een externe partij onderzocht twee jaar geleden Boers gedrag op de werkvloer en sprak daarvoor met 26 ambtenaren. Boer wordt in het rapport, dat tot voor kort vertrouwelijk was, als "agressor" gekwalificeerd. Verder staat er dat zijn gedrag bij "een aanzienlijk deel van de medewerkers leidt tot een gevoel van onveiligheid". Boer spreekt alle aantijgingen tegen.

Onacceptabel

Naar aanleiding van het rapport stonden de drie wethouders tijdens een raadsdebat op bij wijze van protest tegen grensoverschrijdend gedrag, om steun uit te spreken aan de ambtelijke organisatie. Dat viel bij meerdere raadsleden in verkeerde aarde.

"Het publiekelijk veroordelen en te schande zetten van een mederaadslid is voor ons onacceptabel", verklaarde BBB Berkelland-raadslid Evelien Daalwijk toen. Een meerderheid van de raad steunde een motie van wantrouwen, waarna de drie wethouders op staande voet werden ontslagen.

Spijt van wegsturen

Medewerkers, de ondernemingsraad en de directie van de gemeente Berkelland stelden in een gezamenlijke verklaring dat aanwezige medewerkers "massaal steun hebben betuigd" aan de drie wethouders door allemaal te gaan staan en luid te applaudisseren. "Is dit wat er gebeurt als je opstaat tegen grensoverschrijdend gedrag?", schrijven ze in hun bericht.

Enkele raadsleden kregen vervolgens spijt van hun motie van wantrouwen. Drie daarvan hebben zich sindsdien afgesplitst van hun fractie, waardoor de raad nu elf fracties telt in plaats van acht. Met een nieuwe meerderheid nam de gemeenteraad vorige week een nieuwe motie aan om de weggestuurde wethouders terug te vragen.

Tot gisteravond telde het college tijdelijk slechts één wethouder, maar nu is het gemeentebestuur van Berkelland dus weer compleet. "De komende tijd gaan het college en de raad vol energie werken aan herstel van vertrouwen en het uitwerken van een raadsakkoord", aldus de gemeente.

Advertentie via Ster.nl