Rochelle Niemeijer (m) met collega's
NOS Nieuws

Jonge Nederlandse wetenschapper wint prijs van Europees Octrooi Bureau

De Nederlandse wetenschapper Rochelle Niemeijer (29) is de winnaar van de jaarlijkse Young Inventors Prize van het Europees Octrooi Bureau. Ze kreeg die voor haar uitvinding van een draagbaar, op kunstmatige intelligentie (AI) werkend minilaboratorium waarmee bacteriën die infecties veroorzaken, kunnen worden opgespoord.

De testkit is vooral geschikt om bij een patiënt met een urineweginfectie vast te stellen welke bacterie dat heeft veroorzaakt. Een arts kan daaruit afleiden welk antibioticum nodig is om de infectie te bestrijden.

Nu worden nog vaak antibiotica voorgeschreven zonder dat daar een goede diagnose aan vooraf is gegaan. Dat is een gevaar, omdat bacteriën mede door overmatig gebruik resistent worden tegen antibiotica. "Om de werkzaamheid van bestaande antibiotica te behouden, moeten we ze op de juiste manier gebruiken", zegt Niemeijer. "Onze test is ontwikkeld om dat mogelijk te maken."

Niemeijer is medeoprichter van de start-up Nostics in Amsterdam. Het bedrijf wil de testkit ook geschikt maken voor het diagnosticeren van soa's, schimmel- en bloedbaaninfecties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl