Een trein rijdt over het traject van de hogesnelheidslijn
NOS Nieuws

Snelheid op HSL verder omlaag: nog maar 80 kilometer per uur bij vijf viaducten

De snelheid op de hogesnelheidslijn (HSL) moet nog verder omlaag op een aantal plekken, meldt ProRail. Op vijf viaducten wordt vanaf vandaag de snelheid verlaagd van 120 naar 80 kilometer per uur vanwege scheurtjes in de constructie die in 2022 werden ontdekt.

ProRail meldt dat er recent "nieuwe conclusies" zijn getrokken uit de onderzoeken naar de constructieve ontwerpfouten bij tien viaducten.

Tijdens de aanleg van de HSL zijn de viaducten te licht ontworpen, waardoor ze niet stabiel genoeg zijn om met hoge snelheid overheen te rijden. De problemen spelen al zo'n 2,5 jaar, waardoor ProRail de snelheid meermaals heeft moeten aanpassen. Eigenlijk zouden treinen met 300 kilometer per uur over de HSL moeten kunnen rijden.

'Onacceptabel'

NS zegt het onacceptabel te vinden dat de snelheid nu opnieuw omlaag moet. De nieuwe situatie leidt tot meer vertragingen voor reizigers en gemiste overstappen, zegt de vervoerder. Naast de binnenlandse treinen van NS maken ook NS International, Eurostar en de NMBS gebruik van de hogesnelheidslijn.

ProRail zegt de ontstane situatie te betreuren, vooral omdat door deze nieuwe maatregel de treinen waarschijnlijk twee á drie minuten langer onderweg zijn. "Wellicht zijn we genoodzaakt minder treinen te laten rijden om ervoor te zorgen dat de dienstregeling wel betrouwbaar blijft", aldus ProRail. Eerder dit jaar was het aantal treinen op het traject al teruggebracht van vijf naar vier per uur in beide richtingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl