Joelia Navalnaja
NOS NieuwsAangepast

Rusland vaardigt arrestatiebevel uit tegen de weduwe van Navalny

Rusland heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de weduwe van de begin dit jaar in gevangenschap overleden oppositieleider Aleksej Navalny. Joelia Navalnaja wordt beschuldigd van deelname aan een extremistische organisatie.

De 47-jarige Navalnaja woont in Berlijn en is al enige tijd niet in Rusland geweest. Het besluit betekent dat ze onmiddellijk zal worden opgepakt als ze naar Rusland reist.

Joelia Navalnaja vloog in januari 2021 samen met haar echtgenoot Navalny vanuit Duitsland naar Moskou. Hij was daar behandeld nadat een agent van de Russische FSB hem in Rusland had vergiftigd met zenuwgas novitsjok.

Bij aankomst in Moskou werd Navalny direct opgepakt op het vliegveld. Later werd zij zelf ook opgepakt bij een demonstratie tegen zijn gevangenschap, maar ze kwam dezelfde dag nog vrij. Daarna vertrok ze weer naar Duitsland.

Navalny kwam nooit meer vrij. Hij overleed afgelopen februari in een afgelegen strafkamp en werd begraven in Moskou. Navalnaja heeft aangegeven het werk van haar man te willen voortzetten.

Poetin is een moordenaar en een oorlogsmisdadiger.

Joelia Navalnaja

Op X schreef ze dat mensen zich niet moeten concentreren op het arrestatiebevel tegen haar, maar op de strijd tegen president Poetin.

"Als je hierover schrijft, vergeet dan alsjeblieft niet het belangrijkste op te schrijven: Vladimir Poetin is een moordenaar en een oorlogsmisdadiger", schreef ze.

"Zijn plaats is in de gevangenis, en niet ergens in Den Haag, in een knusse cel met tv, maar in Rusland. In dezelfde (straf)kolonie en dezelfde cel van 2 bij 3 meter waarin hij Aleksej vermoordde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl