Dick Schoof
NOS Nieuws

Wekdienst 8/7: Dick Schoof naar Brussel • Rustdag in Tour de France

Goedemorgen! Vandaag gaat premier Schoof voor een kennismaking naar Brussel. En Japan en de Filipijnen sluiten een defensiedeal.

Eerst het weer: De dag begint met zon. Vanmiddag komen er meer stapelwolken en in het noorden valt nog een enkele bui. Het wordt 19 graden direct aan zee tot 22 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind, kracht 2 tot 4. Later op de dag neemt van het zuiden uit de bewolking verder toe.

Weer 8.7

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De nieuwe premier Dick Schoof gaat naar Brussel voor een kennismaking. Hij ontmoet onder anderen voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Schoof is voor de EU-kopstukken in Brussel nog een onbekende.
  • Japan en de Filipijnen sluiten samen een defensiedeal vanwege de Chinese agressie in de Zuid-Chinese zee. In het betwiste zeegebied bestookt China de afgelopen maanden vaker Filipijnse vissersboten. De landen maken afspraken over wapens, munitievoorraad en spreken af wat ze doen bij calamiteiten.
  • De deelnemers aan de Tour de France kunnen vandaag eindelijk even bijkomen. Na negen etappes staat vandaag de eerste rustdag op het programma. De Sloveen Tadej Pogacar zal er extra van genieten. Hij draagt nog altijd de gele trui.

Dit is er vannacht gebeurd:

De Franse premier Gabriel Attal heeft de afgelopen avond aangekondigd dat hij zijn ontslag indient in reactie op de uitslag van de parlementsverkiezingen van gisteren. De tweede en beslissende ronde van de verkiezingen lijkt te zijn gewonnen door de linkse alliantie Nouveau Front Populaire. Attal blijft wel aan tot er een opvolger is.

Volgens een exitpoll eindigt de centrum-rechtse partij van president Macron en Attal als tweede,het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen eindigt op de derde plaats. De uitslag is opmerkelijk omdat het Rassemblement in de eerste ronde nog de grootste werd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nog even terugblikken op de kwartfinale van Oranje tegen Turkije op het EK. Op de wedstrijddag komt Wesley Sneijder even buurten. Maar de belangrijkste vraag: gaat Oranje verder?

In het spoor van Oranje #13: van links naar rechts en naar de halve finale!

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl