NOS NieuwsAangepast

Overdrachtsbelasting één jaar verlaagd

De overdrachtsbelasting gaat van 6 naar 2 procent. Zoals verwacht heeft het kabinet dat besloten. De maatregel geldt voor een jaar, zei minister Donner van Binnenlandse Zaken in een toelichting.

De verlaging moet de stagnerende woningmarkt uit het slop halen. Donner noemde de maatregel "de push voor de huizenmarkt die gewenst is". Het tarief geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 juni. Daarbij is het moment van de juridische overdracht bepalend.

Premier Rutte zei de hypotheekrenteaftrek te laten voor wat het is en er niet aan te zullen morrelen. Hij benadrukte het tijdelijke karakter van de regeling om de "kickstart" voor de woningmarkt te versterken.

Bankenbelasting

De verlaging kost 1,2 miljard euro. Dat wordt gedeeltelijk gedekt door een bankenbelasting in te voeren. De banken zeiden gisteren al dat ze bang zijn dat een dergelijke heffing de economie schaadt.

Premier Rutte noemde de invoering van de bankentaks "zeer verantwoord". "De banken staan er gelukkig sterker voor dan een jaar geleden", zei Rutte. Hij benadrukte dat ook andere Europese landen deze belasting hebben ingevoerd.

'Niet onbillijk'

Een andere maatregel is dat de renteaftrek van buitenlandse bedrijven wordt beperkt.

Weekers zei dat de bankenbelasting 300 miljoen euro oplevert. Voor het risico dat de staat de banken nog eens moet steunen vindt hij het "niet onbillijk om er iets voor terug te vragen in de vorm van een bankenbelasting".

De spaarloonregeling komt, een jaar eerder, in 2012 vrij. Weekers werkt, samen met minister Kamp van Sociale Zaken, aan een zogenoemde vitaliteitsregeling, waarin spaarloon- en levensloopregeling opgaan. Die wordt in 2013 ingevoerd.

Scheefwonen

Het kabinet neemt ook maatregelen om het scheefwonen tegen te gaan. Dat is het geval als mensen met een hoog inkomen in sociale huurwoningen wonen.

Die mensen krijgen te maken met een extra huurverhoging van maximaal 5 procent. Het kabinet wil zo de doorstroming in de huursector bevorderen. Ook wil het kabinet dat huurders tegen aantrekkelijke voorwaarden hun huis kunnen kopen van de woningcorporatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl