Albert en Charlene geven elkaar ja-woord

Aangepast op

In Monaco hebben prins Albert II en de Zuid-Afrikaanse zwemster Charlene Wittstock elkaar het ja-woord gegeven. Dat gebeurde even na 17.00 uur tijdens het burgerlijk huwelijk in het prinselijke paleis van Monaco. Wittstock draagt nu de titel 'prinses van Monaco'. Het huwelijk zal ook nog worden ingezegend tijdens een kerkelijke ceremonie.

De NOS zendt de kerkelijke huwelijksceremonie op de binnenplaats van het 'Palais Princier' in Monaco zaterdag van 16.55 tot 19.00 uur rechtstreeks uit, via Nederland 2 en NOS.nl. De presentatie is in handen van Astrid Kersseboom.

De voorzitter van de Monegaskische Raad van State, Philippe Narmino, fungeerde als ambtenaar van de burgerlijke stand. De bevolking kon de plechtigheid op grote schermen volgen. Ze zagen dat Charlene een turquoise jurk droeg.

Het kleine vorstendom aan de Côte d'Azur keek wekenlang uit naar het huwelijk van de eeuwige playboy Albert (53) met de twintig jaar jongere Charlene. Het is het eerste huwelijk van een vorst in Monaco sinds dat van prins Reinier en Grace Kelly in 1956.

Het feest wordt groots aangepakt. Donderdagavond boden Albert en zijn aanstaande echtgenote de inwoners van Monaco een concert van de Eagles aan. Na het burgerlijk huwelijk stond een optreden van de Fransman Jean-Michel Jarre gepland en na het kerkelijk huwelijk worden de festiviteiten afgesloten met een groot vuurwerk.

Geruchten

Toch was de aanloop naar het huwelijk niet vlekkeloos. Begin deze week staken geruchten de kop op dat de 33-jarige Wittstock het huwelijk wilde afblazen en naar Zuid-Afrika wilde vliegen. Volgens het blad L'Express zou Wittstock iets te weten zijn gekomen over het privéleven van Albert. Het zou gaan om een derde buitenechtelijk kind, maar dat wordt door Albert in alle toonaarden ontkend.

De inmiddels 53-jarige Albert staat bekend om zijn losbandige liefdesleven. Hij heeft tal van maîtresses gehad en bij twee van hen een kind verwekt: de 7-jarige Alexandre, die hij heeft met een stewardess uit Togo, en Jazmin Grace van 19, die is voortgekomen uit een relatie met een Amerikaanse serveerster.

De twee kinderen zullen niet aanwezig zijn bij het huwelijk. De officiële reden is dat Albert hen niet wil blootstellen aan de massale mediabelangstelling.

Zwemtoernooi

Dat Albert pas op zijn 53ste in het huwelijksbootje stapt en alleen buitenechtelijke kinderen heeft, leidde bij zijn vader tot de nodige kopzorgen. Drie jaar voor zijn dood liet prins Reinier daarom in de Grondwet opnemen dat troonopvolgers "uitsluitend directe en legitieme afstammelingen" kunnen zijn. Alleen kinderen uit een huwelijk dat door de rooms-katholieke kerk is erkend, kunnen de troon van Monaco bestijgen. Ook vrouwen kunnen sinds 2002 troonopvolger zijn.

Anders dan gebruikelijk heeft Wittstock vanmiddag als eerste haar ja-woord gegeven. Pas met het ja-woord van Albert kreeg Charlene Wittstock de titel 'prinses van Monaco'.

Albert en Charlene kennen elkaar sinds 2000. Ze ontmoetten elkaar tijdens een zwemtoernooi in het belastingparadijs aan de Côte d'Azur. Sinds 2006 verschijnen ze regelmatig samen in het openbaar.

Gasten

Nederland wordt tijdens het kerkelijk huwelijk van Albert en Charlene vertegenwoordigd door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De prinsen zijn allebei lid van het Internationaal Olympisch Comité. Ook de Franse president Sarkozy is in het vorstendom aanwezig.