NOS Nieuws

Gemeente Amsterdam wil dat Schiphol 'serieus krimpt' naar 400.000 vluchten

De gemeente Amsterdam wil dat Schiphol "serieus krimpt" om de geluidshinder en uitstoot te verminderen. Het college van burgemeester en wethouders wil dat het aantal vluchten omlaaggaat naar maximaal 400.000 per jaar.

"Doorgaan op dezelfde voet, of zelfs uitbreiden en groeien, kan niet meer. Dit gaat ten koste van de leefomgeving van de regio Schiphol en de kwaliteit van leven van haar inwoners", schrijft het college aan de gemeenteraad.

Eind vorig jaar kondigde de gemeente ook al aan een kleiner Schiphol te willen, met maximaal 440.000 vluchten. De nieuwe eis gaat nu dus nog een stukje verder.

Kabinet wil juist minder krimp

Met dit nieuwe standpunt gaat de gemeente Amsterdam lijnrecht in tegen demissionair minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Hij maakte vorige maand juist bekend dat dankzij een aantal maatregelen het maximale aantal vluchten weer omhoog kon, naar 470.000 vluchten.

Ook over de nachtvluchten verschillen de standpunten. Minister Harbers wil dat vanaf volgend jaar tussen 23.00 uur en 07.00 uur geen lawaaiige toestellen meer van en naar de luchthaven vliegen. Amsterdam gaat dat niet ver genoeg: de hoofdstad wil dat er op die tijden geen enkel vliegtuig meer landt of opstijgt.

Luchthaven Schiphol is voor bijna 70 procent in handen van de Nederlandse staat. De gemeente Amsterdam heeft 20 procent van de aandelen en zegt zich als activistisch aandeelhouder op te stellen.

Daarbij zijn de pijlen niet alleen gericht op krimp van de luchthaven. Volgens de gemeente moeten ook de beloningen voor het bestuur en de raad van commissarissen van Schiphol omlaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl