John Berends in 2023.
NOS Nieuws

Wekdienst 19/6: Gelderland bepaalt toekomst commissaris • Duitsland in actie op EK

Goedemorgen! Gelderland besluit of John Berends weer commissaris van de Koning kan worden. Hij zit thuis vanwege een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. En de Kiesraad stelt de officiële uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland vast.

Eerst het weer: De dag begint met opklaringen, alleen in het oosten wat lichte regen. In het westen en het noorden is veel ruimte voor de zon. Het blijft vrijwel overal droog en het wordt vandaag 18 tot 21 graden.

Weer 19.6

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De provincie Gelderland besluit of John Berends weer commissaris van de Koning kan worden. Sinds september zit Berends thuis vanwege een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag.
  • Op het EK voetbal staan drie wedstrijden op het programma. Om 15.00 uur komen Kroatië en Albanië in actie. Duitsland ontmoet om 18.00 uur Hongarije, en om 21.00 uur is de aftrap Schotland - Zwitserland.
  • Politiebureaus blijven opnieuw een dag dicht. Net als vorige week demonstreren agenten zo tegen de afschaffing van het vroegpensioen. Aangifte doen of bijvoorbeeld documenten afgeven is door de actie vandaag niet mogelijk.
  • De Kiesraad stelt de officiële uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland vast. De verkiezingen waren op 6 juni.

Dit is er vannacht gebeurd:

Oekraïense vluchtelingen die met het vliegtuig naar Nederland komen, worden sinds enkele maanden bij aankomst vastgezet in de cel. NRC schrijft dat de vluchtelingen dagen vastzitten, terwijl alle gevluchte Oekraïners volgens Europese afspraken recht hebben op bescherming.

Volgens de IND komen Oekraïners vaker via andere landen en is het daarom nodig om te onderzoeken of ze recht op opvang hebben. Juristen noemen de praktijk disproportioneel.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bij Ulu Spor in Zwolle hebben ze er lang naar uitgekeken, de eerste wedstrijd van Turkije op het EK. En ze kunnen feest vieren, want Turkije wint met 3 -1 van Georgië.

Turkse club in Zwolle leeft mee met de eerste EK-wedstrijd Turkije

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl