Voetbalsters liggen tijdens een wedstrijd minder lang op de grond dan mannen. Want hoewel het aantal wedstrijdonderbrekingen bijna gelijk is, hebben vrouwen meer absolute speeltijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit van München.

Waar mannen bijna een minuut nodig hebben om een doelpunt te vieren, doen de vrouwen dat in de helft van de tijd. Ook wissels en blessurebehandelingen duren bij mannen langer.

Sportwetenschapper Martin Lames, die het onderzoek deed, heeft daar wel een verklaring voor: "Mannen zijn veel meer toneelspelers dan vrouwen, hoewel het spel wel voorop staat".

Tactische overwegingen

De show stelen, acteren en protesteren bij de scheidsrechter zijn typische eigenschappen van mannen. "Mogelijke verklaringen zijn dat mannen over het algemeen voor meer toeschouwers spelen en te maken hebben met veel media-aandacht."

Maar er zit ook een gedachte achter de lange onderbrekingen, weet promovendus Malte Siegle: "We kunnen aantonen dat mannen de onderbrekingen uit tactische overwegingen gebruiken".

"Als het team een voorsprong heeft, nemen mannen de tijd voor blessures. Maar wanneer het gelijk is, is dat veel minder het geval. Bij vrouwen is dat verschil niet waarneembaar."

Voorbereiding

In de 56 duels die de onderzoekers bekeken, werd er gemiddeld 38 procent van de speeltijd niet gevoetbald. In sommige wedstrijden lag dat percentage zelfs op 53 procent.

Hoewel het onderzoek een duidelijk verschil aangeeft tussen mannelijke en vrouwelijke voetbalwedstrijden, was dat niet het hoofddoel van het onderzoek.

Met de speciale methode 'Case-by-Case Analysis of Game Interruptions' wilden de onderzoekers overzichtelijk maken hoe wedstrijden zijn opgebouwd. De resultaten moeten meehelpen aan een betere wedstrijdvoorbereiding voor voetballers.

STER reclame