Foto ter illustratie
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Honderden kinderen in Utrecht zitten maandenlang zonder leerlingenvervoer

Honderden kinderen in de provincie Utrecht die met het leerlingenvervoer naar school gaan, kunnen daar in de tweede helft van dit jaar geen gebruik van maken. Dat komt door een tekort aan chauffeurs. Volgens RTV Utrecht gaat het om zo'n 640 leerlingen.

Leerlingenvervoer is voor kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen, bijvoorbeeld door een handicap. Ook moeten kinderen over het algemeen minstens 6 kilometer van hun school wonen om gebruik te mogen maken van het leerlingenvervoer.

Nieuwe aanbesteding

22 gemeentes in de provincie Utrecht hebben onlangs het leerlingenvervoer opnieuw aanbesteed. Toen is bepaald dat de huidige vervoerder Willemsen-De Koning en de nieuwe partij Connexxion het vervoer vanaf 2025 samen gaan uitvoeren.

Het contract van Willemsen-De Koning loopt tot de zomervakantie en het contract van Connexxion gaat pas in januari volgend jaar in. Beide vervoerders hebben voor de resterende maanden van dit jaar niet genoeg chauffeurs voor de ritten in Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Ze wijten dat aan "de krappe arbeidsmarkt".

"Waarom het niet is gelukt om de huidige vervoerder door te laten rijden gedurende deze overbruggingsperiode is bij ons onbekend. Dit verbaast ons en dit betreuren wij ten zeerste", laat een woordvoerder van Connexxion weten. Vervoerder Willemsen-De Koning heeft niet gereageerd op vragen.

Carpoolen of met ov

Volgens de regionale omroep komt dat nieuws hard aan bij de ouders die erdoor worden getroffen. De zoon van Jarmo te Raa uit Driebergen volgt speciaal onderwijs in Zeist. Drie keer per week maakt hij gebruik van het leerlingenvervoer. "Ik heb nog geen idee hoe ik dit ga oplossen", zegt hij tegen de regionale omroep.

In de brief die ouders kregen - die is ingezien door RTV Utrecht - wordt ouders verzocht zelf met een oplossing te komen, zoals carpoolen met andere ouders of kinderen zelfstandig met het openbaar vervoer laten gaan.

Te Raa is daar niet over te spreken. "Het is fijn dat je wordt geïnformeerd. Maar eigenlijk staat er in die brief: kijk even hoe u uw kind in die periode naar school krijgt en prettige wedstrijd. Niemand denkt na of je misschien ook nog andere kinderen hebt die in bijvoorbeeld Driebergen naar school gaan waardoor dat dus helemaal niet kan."

Oplossing

De getroffen gemeentes zoeken nog naar een partij die de ritten vanaf september alsnog kan uitvoeren. Ook wordt onderzocht of taxi's of vrijwilligers kunnen worden ingezet.

Advertentie via Ster.nl