In het gebouw wonen veel arbeiders
NOS NieuwsAangepast

Zeker 49 doden door brand in wooncomplex voor werknemers in Koeweit

Door een brand in een wooncomplex voor werknemers in Koeweit zijn zeker 49 mensen omgekomen. Mogelijk loopt het dodental nog verder op. Ook zijn er tientallen gewonden gevallen.

De brand brak vanmorgen uit in de stad Mangaf in het zuiden van Koeweit. Veel van de bewoners waren op dat moment in het gebouw van zes verdiepingen aanwezig. "Tientallen werden gered, maar helaas zijn er ook veel doden", vertelde een politiecommandant aan de staatstelevisie.

Een Egyptenaar die de brand overleefde zei tegen lokale media dat de brand op een lagere verdieping begon. Doordat het gebouw zich vulde met rook konden mensen op hogere verdiepingen geen kant meer op.

Beschuldiging

Het vuur was binnen een paar uur onder controle. De brandweer doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand. De vicepremier van het emiraat op het Arabisch schiereiland wacht dat onderzoek niet af en beschuldigt de eigenaar van het pand van overtredingen.

"Hebzucht van vastgoedeigenaren leidt helaas tot dit soort situaties", zegt Sheikh Fahad Yusuf Al Sa-bah tijdens een bezoek aan de plek van de brand. De eigenaar van het gebouw is inmiddels aangehouden wegens nalatigheid en het overtreden van de regels.

Slecht betaalde werknemers wonen in Koeweit vaak in overvolle gebouwen. De commandant van de politie zegt dat er regelmatig wordt gewaarschuwd voor het "proppen van te veel arbeiders in gebouwen". Hij geeft verder geen details over de herkomst of het werk van de arbeiders.

Lokale media schrijven dat er bijna 200 mensen in het gebouw wonen, waarschijnlijk meer dan is toegestaan. Van een deel van hen is onduidelijk waar ze vandaan komen, maar vermoedelijk gaat het in ieder geval om arbeidsmigranten uit India.

De Indiase ambassadeur bracht een bezoek aan het ziekenhuis waar de gewonden liggen. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken zegt op X diep geschokt te zijn en condoleert de nabestaanden.

In Koeweit wonen veel arbeidsmigranten; die gemeenschap is veel groter dan de lokale bevolking. Het emiraat telt zo'n 4,2 miljoen inwoners en is nog niet half zo groot als Nederland. Koeweit beschikt over een van de grootste oliereserves in de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl