Zo'n tienduizend mensen hebben vandaag gedemonstreerd op het Malieveld in Den Haag tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

De demonstranten zijn vooral boos over de eigen bijdrage die mensen met psychische en psychiatrische problemen moeten gaan betalen voor hulp. Instellingen voorspellen dat patiënten met een klein inkomen zullen afhaken, omdat de behandeling te duur wordt. De kans is groot dat die groep dan meer overlast gaat veroorzaken.

Hans van Eck, de voorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen, staat ook op het Malieveld. Hij is bang dat de kwaliteit van de psychische gezondheidszorg door de aangekondigde bezuinigingen afneemt. "Mensen gaan zorg mijden, ze gaan langer wachten met hulp zoeken. Daardoor kan er ook een hogere arbeidsuitval ontstaan."

Uitleg

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de demonstranten toegesproken. Ze legde uit waarom het kabinetsplan om 600 miljoen euro per jaar te bezuinigen noodzakelijk is. Ze was onder de indruk van de opkomst: "Het toont hun betrokkenheid".

De minister kreeg een petitie overhandigd met ruim 45.000 handtekeningen van tegenstanders van haar plannen.

STER reclame