1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

De reageerbuisburger komt eraan

Een laboratoriumhamburger op je bord? Binnen een jaar kan het, als het aan fysioloog Mark Post van de Universiteit Maastricht ligt. Ze werken nu aan een hamburger met rundergehakt gemaakt uit stamcellen.

Volgens Post en consorten is de 'ouderwetse' veestapel over enkele tientallen jaren overbodig. Bovendien zullen we een alternatief nodig hebben, omdat naar verwachting in 2050 de vleesconsumptie zal zijn verdubbeld. Proefbuisvlees zal de enige resterende keuze zijn, meent Post. Rund-, lams- en kippenvlees komt in de toekomst dus wellicht uit het laboratorium.

Over een jaar dus een kunstmatig hamburgertje? "Dat weet je nooit met 100 procent zeker", zegt Post. "Maar het is wel de bedoeling om een volledige hamburger te maken in het laboratorium."

Proeven

De hamburger waar ze nu aan werken, wordt ontwikkeld uit 10.000 stamcellen afkomstig van een rund. De stamcellen worden kunstmatig vermenigvuldigd met meer dan een miljard om zo spierweefsel te maken. "Stamcellen, die je normaal gebruikt om beschadigingen te herstellen, halen wij eruit en die kunnen we opkweken", zegt Post. "Dat wordt dan spier en dus een stukje vlees."

Maar zover is het nu nog niet. "Onder de microscoop ziet het er exact hetzelfde uit, maar er zit geen bloed bij dus het is nog wat wit. En de eiwitsamenstelling moeten we verbeteren", zegt Post.

De zoektocht naar mensen die eventueel willen proeven, is geen moeilijke. "Ik kreeg direct veertig e-mails van mensen die zich als vrijwilliger wilden aanmelden", lacht Post. "Dat zal geen enkel probleem opleveren."

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl