'HagaZiekenhuis ontslaat vijf medewerkers na medicijndiefstal'
Vijf verpleegkundigen op de verloskundeafdeling van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn op staande voet ontslagen, nadat ze medicijnen gestolen zouden hebben. Dat meldt zorgwebsite Skipr, een van de grootste nieuwswebsites in de zorg. Ook zijn er "ongeveer vijf" verpleegkundigen opgestapt na onvrede over het plaatsen van verborgen camera's.
Het ziekenhuis wil de berichtgeving niet bevestigen, omdat het "vanwege privacy geen uitspraken over individuele zaken doet", meldt een woordvoerder. Wel is het ziekenhuis sinds begin dit jaar hard op zoek naar nieuwe mensen voor de verloskundeafdeling.
Bestuursvoorzitter Peter van der Meer meldt aan Skipr dat er inderdaad "een situatie is geweest op de afdeling verloskunde, die hiermee ongeveer overeenkomt."
Verborgen camera's
De leegloop van verpleegkundigen deed zich volgens Skipr aan het begin van dit jaar voor. Het viel op dat er geneesmiddelen verdwenen uit de voorraadkasten. Dat waren middelen tegen stress- en angstklachten, zoals oxazepam en temazepam.
Het ziekenhuis heeft vervolgens verborgen camera's opgehangen. Het personeel wist hier naar verluidt niets vanaf. Om die reden zijn volgens de zorgnieuwswebsite nog eens ten minste vijf mensen van de afdeling opgestapt, uit onvrede over de verborgen camera's.
Verborgen camera's plaatsen in een ziekenhuis mag van de wet als daar een gerechtvaardigd belang voor is. Daar valt ook serieuze verdenking van diefstal onder.
Het tekort aan personeel is volgens de woordvoerder "geen duurzame situatie", omdat daardoor veel minder bevallingen kunnen plaatsvinden. Er zijn inhuurkrachten aan het werk tot er weer vaste medewerkers zijn gevonden.
Plank misgeslagen
Volgens beroepsorganisatie NU'91 heeft het HagaZiekenhuis de plank misgeslagen bij de afhandeling van de zaak. Het missen van tien verpleegkundigen op de verloskundeafdeling heeft grote gevolgen voor de kwaliteit en kwantiteit van de zorg. "Het gebruik van verborgen camera's gaat ver en is een inbreuk op de privacy. In dit geval zijn er wel medewerkers gepakt die mogelijk schuldig zijn, maar er zijn ook onschuldige medewerkers in de gaten gehouden", zegt woordvoerder Michel van Erp.
De organisatie keurt het gebruik van verborgen camera's niet direct af. "Maar ziekenhuizen moeten hier wel heel terughoudend in zijn en het kan alleen als allerlaatste middel worden ingezet."
Onduidelijk beleid
Problemen rondom de medicijnkast spelen bij meerdere ziekenhuizen, merkt NU'91. Uit een ledenpeiling blijkt volgens de vereniging dat bijna de helft weleens medicijnen uit de werkvoorraad gebruikt, vaak paracetamol. Maar het probleem is dat personeel vaak niet weet wat het beleid is op dat gebied. "In een kantoor is er vaak een ehbo-doos, maar dat ontbreekt in het ziekenhuis nog wel eens. Daarom halen ze het uit de medicijnkast", zegt Van Erp.
Soms heeft het ziekenhuis ook geen beleid over het gebruik van de medicijnkast. De beroepsorganisatie heeft verhalen binnengekregen over medewerkers die na zware nachtdiensten slaaptabletten meenemen. "Dat is een glijdende schaal en dat moet je niet willen. Het beleid moet op orde komen, zodat de werknemers weten waar ze aan toe zijn."