Er komt een spoeddebat over de 'Indische kwestie'. Op 30 juni, komende donderdag, buigt de Tweede Kamer zich over eerherstel, achterstallige betalingen en compensatie voor Nederlandse ambtenaren en KNIL-militairen die in de Tweede Wereldoorlog in Japanse interneringskampen zaten. Dat is de uitkomst van een drukbezochte commissievergadering vandaag.

Verantwoordelijk staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS besloot eerder dit jaar dat het welletjes was: ze zette een streep onder de zaak, zonder uitbetaling of excuses. De Kamercommissie floot haar terug.

Indisch Platform

Vandaag waren een kleine 200 toeschouwers op de commissievergadering afgekomen. Ze waren opgetrommeld door het bestuur van het Indisch Platform, het overkoepelende orgaan van Indische organisaties.

Er waren te veel belangstellenden voor de oorspronkelijk geplande zaal, dus werd er verhuisd. Even dreigde de voorzitter de zaal te ontruimen, nadat er enige commotie was ontstaan op de tribune.

"Een overwinning," noemt woordvoerder Ton te Meij van het Indisch Platform de uitkomst van de vergadering: "Nu hebben we tijd om ons voor te bereiden op de spoedvergadering van donderdag."

Eerherstel

Het Indisch Platform hoopt dat er na ruim zestig jaar zicht komt op eerherstel. "Onrecht verjaart niet". Het Platform gaat ervan uit dat een meerderheid van de Tweede Kamer achter hen staat.

Maar waar moet dat eerherstel uit bestaan? "Ik heb liever excuses zonder geld, dan geld zonder excuses," zegt Jan de Jong, voorzitter van Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp (SVJ). "Want dan betekent het tenminste iets."

"We willen vooral erkenning van het onrecht dat ons is aangedaan" benadrukt voorzitter Jan van Wagtendonk van de Stichting Japanse Ereschulden. "Eerherstel, daar gaat het om."

STER reclame