Een vol terras in Nijmegen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Zomer begin april: in oosten en zuiden meer dan 25 graden

Nederland heeft een opvallend warme zaterdag achter de rug. Zowel in het oosten als in het zuiden van het land werd het vanmiddag 25 graden of nog iets meer: een zomerse dag. "25 graden en we genieten ervan", schrijft Omroep Brabant.

Bij het KNMI in De Bilt werd het 24,1 graden. Daar is het dus geen officiële zomerse dag, maar het is wel de warmste 6 april ooit gemeten bij het meteorologisch instituut.

Dit zijn de hoogst gemeten temperaturen van vandaag, weergegeven op een kaart van Weerplaza:

"Het is de eerste keer dat het op 6 april meer dan 25 graden wordt ergens in Nederland", zegt NOS-weerpresentator Peter Kuipers Munneke. Maar hij wijst er ook op dat het wel eens eerder vroeg in het jaar zomers was. Zo werd het op 29 maart 1968 in het Brabantse Volkel ruim 25 graden.

"Eigenlijk spreek ik daarom liever niet over dagrecords", zegt Kuipers Munneke. "We registreren de weergegevens pas 123 jaar. De meetreeks is nog niet zo lang voor dagrecords. Het is voor de weerkunde nog maar 123 keer 6 april geweest."

Amper nog koude-records

Kuipers Munneke kijkt liever naar de trend. Daarbij tekent zich een opvallende ontwikkeling af: dit jaar werden tot nu toe vijf warmte-dagrecords geregistreerd in De Bilt. Vorig jaar waren dat er in het hele jaar maar twee meer: zeven. "En minstens even opvallend: het aantal koude-dagrecords daalt al jaren. Dit jaar is er zelfs nog geen enkel koude-dagrecord gevestigd."

Recreanten in een park in Helmond

Vorig jaar en het jaar daarvoor was er sprake van één dag met een koude-record. De twee jaren daarvoor werd het hele jaar door geen koude-record geregistreerd. "De afgelopen tien jaar, dus van 2014 tot en met 2023, waren er in De Bilt 99 warmte-dagrecords in De Bilt tegen elf koude-records", weet de weerman. "En we weten allemaal waardoor dat komt", voegt hij daaraan toe, verwijzend naar de klimaatverandering.

Morgen is het eventjes voorbij met het warme weer, maar volgens Kuipers Munneke nog wel "heel lekker". Het wordt dan 16 tot 21 graden. Een groot deel van de dag blijft het droog met soms ook zonneschijn, verwacht Weerplaza.

Advertentie via Ster.nl