1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Strafhof gelast arrestatie Kadhafi

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel tegen de Libische leider Kadhafi uitgevaardigd. Volgens de rechter is het aannemelijk dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

Het Strafhof gelast ook de arrestatie van Kadhafi's zoon Saif en van zijn zwager Abdullah Senussi. Die laatste is de chef van de Libische geheime dienst.

Bewijs

Hoofdaanklager Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof zei vorige maand al dat hij wilde dat er arrestatiebevelen zouden worden uitgevaardigd. Volgens hem zijn Kadhafi en zijn zoons hoofdschuldig aan misdaden tegen de menselijkheid bij de opstand tegen het regime.

Er zou voldoende bewijs zijn dat de veiligheidsdiensten systematisch hebben geschoten op vreedzame betogers. Ook zou in delen van Libië sprake zijn geweest van willekeurige arrestaties, marteling, moord en verdwijningen.

Buitenproportioneel

De Libische autoriteiten hebben al eerder laten weten het Strafhof niet te erkennen en zeggen zich niet te bekommeren om het arrestatiebevel. Gisteren zei regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim nog dat het hof zich buitenproportioneel concentreert op het vervolgen van Afrikaanse leiders.

Het arrestatiebevel werd goed ontvangen door de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Het geeft volgens hem aan dat "Kadhafi steeds meer zijn legitimiteit verliest". Ook roept hij leden van het Libische regime op om Kadhafi de rug toe te keren.

Het arrestatiebevel komt precies honderd dagen nadat de luchtaanvallen van de NAVO begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl