NOS NieuwsAangepast

Terreur Boko Haram herleeft

De Nigeriaanse islamitische sekte Boko Haram lijkt helemaal terug van weggeweest. Twee jaar geleden dacht het leger de radicale groepering te hebben uitgeroeid. Maar inmiddels plegen de leden weer tal van bomaanslagen. Twee weken geleden nog op het nationale politiebureau in de hoofdstad Abuja, nu op een café in de stad Maiduguri. Hierbij vielen 25 doden.

Boko Haram streeft naar een islamitische staat. In het noorden van Nigeria wonen vooral moslims, in het zuiden vooral christenen. Hoewel Nigeria om de beurt een noorderling en zuiderling als president heeft, wordt het land volgens de moslimsekte geleid door ongelovigen.

Scholen

Oorspronkelijk protesteerde de sekte vooral tegen westerse scholen. Haram betekent verboden en met Boko wordt 'verkeerd' westers onderwijs bedoeld. Hieronder vallen alle westerse invloeden. Zo zouden moslims ook geen broeken en shirts mogen dragen en niet mee mogen doen aan verkiezingen.

De sekte werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf. Hij had een eigen school, een eigen moskee en een eigen ziekenhuis. Yusuf oefende een grote aantrekkingskracht uit op jongeren en vormde met hen een eigen islamitisch leger. Ze pleegden veel aanslagen op politiebureaus en overheidskantoren. Twee jaar geleden organiseerden de jongeren een grote opstand, waarbij Yusuf de macht in Nigeria zou hebben willen overnemen.

Leider gedood

Het leger greep hard in. Het hoofdkwartier van Boko Haram werd bestormd, honderden sekteleden werden gedood of gearresteerd en ook leider Yusuf werd vermoord. Hiermee dachten de Nigeriaanse autoriteiten de sekte te hebben vernietigd.

Maar Boko Haram is terug en neemt keihard wraak. Hoewel onduidelijk is wie de nieuwe leider is, pleegt de groep weer bijna wekelijks aanslagen. Vorig jaar bestormde de sekte de gevangenis van Maiduguri en liet honderden gevangenen vrij. Het handelsmerk is het plegen van bomaanslagen vanaf brommers en motoren.

Al-Qaida

Nigeriaanse veiligheidsfunctionarissen beweren dat Boko Haram steun krijgt uit het buitenland. De strijders zouden zijn getraind in Somalië en volgens sommige geruchten zelfs in Afghanistan. Volgens westerse diplomaten zijn er ook aanwijzingen dat de sekte in contact staat met de al-Qaida-tak in de Sahara.

Of die buitenlandse steun klopt, is onduidelijk. Feit is dat de Nigeriaanse veiligheidstroepen er niet in slagen het geweld te beteugelen. Deels hebben ze dat aan zichzelf te wijten. Inwoners van Maiduguri zijn net zo bang voor de politie als voor de sekteleden. Ze vrezen de corrupte agenten die wegversperringen oprichten om gewone burgers geld af te troggelen. Ze houden hun lippen dan ook stijf op elkaar als de politie vragen stelt over aanhangers van de sekte.

Wat ook niet helpt, is dat president en leger enigszins verdeeld lijken over de aanpak van Boko Haram. De Nigeriaanse president Jonathan Goodluck hoopte met een aanbod tot dialoog en amnestie de sekte over te halen te stoppen met aanslagen. Maar volgens het leger werkt alleen de harde aanpak. De deelstaat stroomt inmiddels vol met militairen en pantservoertuigen om de strijd tegen Boko Haram op te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl