NOS NieuwsAangepast

Familie van Israëlische militairen in Nederland vaker bedreigd

  • Sarah Bürmann

    redacteur Binnenland

  • Sarah Bürmann

    redacteur Binnenland

Verschillende familieleden van Israëlische militairen in Nederland hebben te maken met bedreigingen, blijkt uit een rondgang van de NOS. Op sociale media gaan privégegevens rond van Israëlische militairen met een Nederlands paspoort en hun familie.

De belaging van een Joodse vrouw gisteren bij haar woonadres in Amstelveen staat daarmee niet op zichzelf. Deze Shirli, die niet met haar achternaam genoemd wil worden, is de moeder van een soldate die dienstplichtig is in het Israëlische leger.

De dochter vertrok op haar zestiende naar Israël voor een tussenjaar en besloot te blijven. Ze heeft naast een Nederlands ook een Israëlisch paspoort en is dus dienstplichtig in het leger.

Gisteren stonden er drie onbekende vrouwen bij haar moeder Shirli op de stoep. "Ze schreeuwden dat ik de moeder ben van een kindermoordenaar", zei Shirli tegen de NOS. Ook werden er folders in de buurt verspreid, waarin wordt gesteld dat Shirli haar dochter naar Israël heeft gestuurd "om baby's te vermoorden". Eerder kwamen mensen verhaal halen op het werk van de vrouw.

Shirli (in de video anoniem gemaakt) vertelt wat haar overkwam:

Shirli werd thuis belaagd omdat haar dochter in het Israëlische leger zit

Het is niet zeker hoe de ongewenste bezoekers aan Shirli's privégegevens komen, maar duidelijk is dat ze online veelvuldig zijn gedeeld. Shirli's dochter en zestien anderen staan op een lijst die op sociale media is gezet door de Belgische pro-Palestina-activist, schrijver en politicus Dyab Abou Jahjah.

Hij schrijft erbij dat zijn organisatie March 30 Movement aangifte heeft gedaan tegen deze personen, omdat ze in het Israëlische leger dienen of wonen in illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Abou Jahjah beschuldigt hen van "genocide en andere ernstige misdrijven".

Naming-and-shaming

De NOS heeft een aantal mensen op de lijst benaderd. Niet iedereen wil er iets over kwijt, maar een van de betrokkenen zegt dat hij en zijn familie te maken hebben met bedreigingen. De man kreeg berichten waarin te lezen is dat iemand hoopt dat hij en zijn familie gebombardeerd worden. Ook zijn vrouw kreeg berichten, waarin hun kinderen "terroristen" worden genoemd.

De man denkt dat het de March 30 Movement niet gaat om de aangiftes. "Het gaat ze om naming-and-shaming van Joodse Nederlanders, waardoor mensen in hun persoonlijke veiligheid worden aangetast." Abou Jahjah en de March 30 Movement waren niet bereikbaar voor vragen van de NOS.

Rapper Appa

Ook op andere plekken zijn gegevens van Joodse Nederlanders te vinden. De dochter van Shirli, de vrouw uit Amstelveen, wordt bijvoorbeeld genoemd in een Instagrambericht van rapper Appa. "Vandaag ga je overal voor schut", schrijft hij.

Appa claimt ook dat er aangifte tegen haar is gedaan vanwege "oorlogsmisdaden". "Maar dat is niet genoeg", aldus Appa. Bij het inmiddels verwijderde bericht stonden meerdere foto's en filmpjes van de vrouw. De rapper riep zijn ruim 80.000 volgers op om gegevens van moeder en dochter te delen. Dat gebeurde vervolgens in de reacties onder het bericht.

Deze intimidatie van Joodse Nederlanders gaat alle perken te buiten.

Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding

Daar stonden bijvoorbeeld Shirli's volledige naam en de naam van de organisatie waar zij werkt. Ook werd haar ontslag geëist. Rapper Appa was niet bereikbaar voor vragen van de NOS.

Vrijbrief

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, Eddo Verdoner, maakt zich zorgen. "Veel Joden in Nederland hebben familie in Israël", schrijft hij op X. "Als alleen dat al een vrijbrief is om iemand thuis op te zoeken, te intimideren en persoonsgegevens in de buurt te verspreiden, zijn Joden doelwit om wie zij zijn. Deze intimidatie van Joodse Nederlanders gaat alle perken te buiten."

Shirli ging vandaag opnieuw naar de politie om aangifte te doen. Dat deed ze ook toen haar gegevens werden gedeeld en mensen naar haar werkplek kwamen om verhaal te halen. De politie kan over dit specifieke geval nog niet veel zeggen. Wel is doxing, het openbaar delen van gevoelige persoonsgegevens om te intimideren, sinds 1 januari expliciet strafbaar gesteld in de wet.

"We kunnen verschillende dingen doen om slachtoffers te helpen", zegt een woordvoerder van de politie. "Waar behoefte aan is, verschilt per geval, maar je kan bijvoorbeeld maatregelen nemen zodat iemand zich thuis veiliger voelt of aan de bel trekken bij socialemediaplatforms." De politie is blij dat doxing nu bij wet verboden is. "Degenen die doxen hebben vaak geen idee wat de impact is op de slachtoffers."

Op de foto hieronder is de folder te zien met gegevens van Shirli en haar dochter en allerlei beschuldigingen tegen hen. Deze foto is verkregen via het CIDI, waarop moeder en dochter en hun gegevens deels onherkenbaar zijn gemaakt.

De folder met gegevens over Shirli en haar dochter die in de buurt werd verspreid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl