Kamer wil jeugdlidmaatschap omroep
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een speciaal jeugdlidmaatschap van de omroepen. De fracties van VVD, CDA, SP en D66 willen voorkomen dat jongeren hun lidmaatschap opzeggen of geen lid willen worden.
Het jeugdlidmaatschap zou 7,50 euro moeten kosten in plaats van 15 euro en voor jongeren tot 25 jaar moeten gelden. De PvdA is ook bereid om het plan te steunen.
Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap pleitte eerder voor het verhogen van het omroeplidmaatschap van 5,72 euro naar 15 euro. Veel omroepen verzetten zich daartegen.
Van Bijsterveldt denkt dat jongeren de 15 euro best kunnen opbrengen, maar ze wacht het voorstel van de Kamer af. "Ik begrijp de zorg en laat het oordeel aan de Kamer", zei de minister.
Bezuinigingen
Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op het publieke bestel. Van Bijsterveldt wil het aantal zendgemachtigden terugbrengen naar acht omroepen in 2016. Nu zijn dat er nog 21.
Vorige week besloten de VARA en BNN hun fusieplannen te staken. "Onverstandig", zegt Van Bijsterveldt. Ze wijst er op dat die omroepen dan tien miljoen euro mislopen.
Wereldomroep
In het debat kwam ook de bezuiniging op de Wereldomroep uitgebreid ter sprake. De Wereldomroep wordt zwaar getroffen door de plannen van het kabinet en wordt met tweederde van het budget gekort. De Wereldomroep zendt daarom vandaag een speciale live-uitzending uit vanaf het Plein in Den Haag.
Voorafgaand aan het debat overhandigde een actiecomité van de Wereldomroep een aantal petities aan de Tweede Kamer waarin wordt gepleit voor het behoud van de Nederlandstalige uitzendingen.
Onfatsoenlijk
Oppositiepartij PvdA noemt de bezuinigingen bij de Wereldomroep "onbehoorlijk en onfatsoenlijk". "Geef ze nog wat tijd. Je kunt het niet zomaar doen. Bij de Wereldomroep werken mensen, met huizen en kinderen", aldus het PvdA-Kamerlid Van Dam. De SP is ook tegen een te forse bezuiniging.
Van Bijsterveldt erkent dat de bezuinigingen voor de Wereldomroep "heel zuur zijn". "Maar wij moeten een slag maken. Er is een andere tijd aangebroken."
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de bezuinigingsplannen van het kabinet. De coalitie en de PVV willlen ook dat er meer Nederlandstalige muziek op de radio te horen is.