Door buitenlandredacteur Sandra Korstjens

Ze worden verantwoordelijk gehouden voor bijna twee miljoen doden, toch duurde het nog dertig jaar voor de vier overgebleven leiders van de Cambodjaanse Rode Khmer zich voor de rechter moesten verantwoorden. Vandaag begint in de hoofdstad Phnom-Penh het proces tegen de grote leiders van de Rode Khmer.

De vier verdachten zeggen niet te hebben geweten van de genocide onder hun bewind. Ze schuiven de schuld grotendeels in de schoenen van de overleden partijleider Pol Pot, "Broeder Nummer 1". Toch hebben de vier bejaarde kopstukken nogal wat uit te leggen

Nuon Chea (84)

De rechterhand van Pol Pot, beter bekend als 'Broeder Nummer 2'. Nuon Chea werd geboren op 7 juli 1926. Hij studeerde rechten in Bangkok waar hij betrokken raakte bij de communistische partij. Terug in Cambodja sloot hij zich aan bij de Rode Khmer. Hij is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

Volgens Nuon Chea is dat onterecht. In de documentaire 'Enemies of the People' verklaart hij dat Pol Pot alleen opdracht heeft gegeven om vijandelijke spionnen te doden. "Wat betreft de gewone mensen, wisten noch Pol Pot, noch ik dat ze werden vermoord." Nuon Chea verliet de Rode Khmer in 1998. Op 19 september 2007 werd de hoogste nog levende leider van de Rode Khmer bij zijn huis in het westen van Cambodja gearresteerd en per helikopter naar Phnom-Penh overgebracht.

Khieu Samphan (79)

Het voormalige officiële staatshoofd van Cambodja. Khieu Samphan werd geboren op 27 juli 1931 en ging in de jaren 50 naar Parijs om te studeren. Daar promoveerde hij in de economie. In de jaren 60 raakte hij betrokken in de politiek en in begin jaren 70 werkte hij mee om de pro-Amerikaanse regering van Lon Nol omver te werpen. Khieu Samphan is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

In de documentaire 'Facing Genocide' reageert hij fel op de beschuldigingen. "Ik ben onschuldig. Ik hoop dat mijn onschuld wordt erkend door het tribunaal. (..) Ze kunnen me nergens van beschuldigen, want ik wist nergens van." Net als Nuon Chea verliet hij de Rode Khmer in 1998. Op 19 november 2007 werd het voormalige staatshoofd gearresteerd.

Ieng Sary (85)

Minister van Buitenlandse Zaken tijdens het Rode Khmer-regime. Ieng Sary, geboren op 24 oktober 1925, studeerde net als veel partijgenoten in Parijs. Als zwager van Pol Pot speelde hij een belangrijke rol binnen de Rode Khmer. Ook hij is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

In 1979 werd hij samen met Pol Pot in absentia veroordeeld tot de doodstraf door het omstreden People's Revolutionary Tribunal. Toen hij in 1996 de Rode Khmer verliet, kreeg hij in ruil daarvoor amnestie. Maar volgens de aanklagers is deze amnestie niet geldig voor de misdaden waarvoor hij nu terecht staat. Ieng Sary werd op 12 november 2007 gearresteerd.

Ieng Thirith (79)

De First Lady van de Rode Khmer en minister van Sociale Zaken. Het schoonzusje van Pol Pot en de vrouw van Ieng Sary werd geboren 10 maart 1932. Net als haar man en zwager studeerde ze in de jaren 50 in Parijs. Ze is aangeklaagd voor misdaden tegen de menelijkheid. Samen met Ieng Sary verliet ze de Rode Khmer in 1996. Tot hun arrestatie op 12 november 2007 woonde het echtpaar ongestoord in een villa in Phnom-Penh.

STER reclame