De acties van Nederlandse kunstinstellingen tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet worden steeds grootser en internationaler. Zo was er gisteren de advertentie in de New York Times, offeren symphatisanten aanstaande zondagnacht hun slaap op door in de Mars der Beschaving van Rotterdam naar Den Haag te wandelen en werden er vandaag wereldwijd vele 'artbombs' afgestoken.

Rookbommen

De organisatie van Artbomb riep via hun website op om 24 juni om 12.00u lokale tijd gekleurde rookbommen af te steken: "Een vreedzaam en visueel protest tegen de buitensporige bezuinigingen in het kunstbudget". Zoals was te verwachten, na de grote hoeveelheid cultuuracties die we de laatste maanden al gezien hebben, kleurden de straten van grote en kleinere kunst- en culturele instellingen in Nederland alle kleuren van de regenboog.

Wereldwijd

Maar ook in minder vanzelfsprekende plaatsen als Madrid, Bern, Leipzig, Brussel, Istanbul en Venetië werden rookbommen afgestoken om steun te betuigen aan de Nederlandse actie. Zelfs van over de Europese grenzen zijn foto's van gekleurde artbombs geupload op de website. Zo voelden onder andere het Chinese European Art Center in China en de Imagine Residency in Australië zich betrokken bij het protest.

Actieweekend

Het hele aankomende weekend is gevuld met acties, protesten en petities om staatssecretaris Zijlstra van gedachten te doen veranderen. Deze maandag debatteert de Tweede Kamer namelijk over zijn bezuinigingsplannen in de kunst- en cultuursector.

door Anouk

STER reclame