NOS NieuwsAangepast

Weer afvalproblemen in Napels

In Napels is het afvalprobleem weer opgelaaid. In de straten van de Zuid-Italiaanse stad heeft zich de afgelopen weken naar schatting 2000 ton vuil opgestapeld.

Napels kampt al jaren met een afvalprobleem. In de regio zijn onvoldoende centrales en stortplaatsen om het vuil te verwerken. De stank is op sommige plaatsen zo erg, dat bewoners de afvalbergen in brand hebben gestoken. De brandweer in Napels heeft al zeker 65 brandhaarden geblust. De brandende hopen waren soms twee meter hoog.

Overheid

De pasgekozen burgemeester van Napels, Luigi de Magistris, heeft gezegd dat de overheid tot nu toe onvoldoende gedaan heeft om het probleem op te lossen. "We hebben deze dramatische erfenis te danken aan mismanagement", zegt hij gefrustreerd.

Vorige week zei De Magistris nog dat de straten van Napels "binnen vier of vijf dagen" schoon zouden zijn. Hij wilde daarvoor tijdelijke stortplaatsen aanwijzen en de medewerking van andere Italiaanse regio's om het afval te verwerken, maar die kwamen daartegen in verzet. In de gebieden rond Napels is al jaren protest tegen de afvalcrisis.

Berlusconi

Eerder probeerde ook al premier Berlusconi tevergeefs een einde te maken aan de afvalproblemen in de derde stad van Italië. In 2008 verklaarde hij het probleem zelfs voor opgelost.

De Napolitaanse maffia, de Camorra, controleert grote delen van de afvalverwerking in Napels. De organisatie verdient veel geld aan het illegaal dumpen van afval en werkt de bouw van nieuwe centrales en stortplaatsen daarom tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl