Samenwerking tuinders en uitzendbureaus mislukt

Aangepast

Door verslaggever Margriet Brandsma

Uitzendbureaus die personeel aan tuinders kunnen leveren, merken dat tuinders niet om hun uitzendkrachten staan te springen. Ze stellen irreële eisen, zeggen de uitzendbureaus.

Roemenen en Bulgaren krijgen vanaf 1 juli geen werkvergunningen meer. Minister Kamp wil dat tuinders eerst maar eens personeel zoeken onder werkloze Nederlanders of andere EU-burgers die op de Nederlandse arbeidsmarkt terecht kunnen, bijvoorbeeld Polen.

Serieuze poging

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland en uitkeringsorganisatie UWV kwamen eerder overeen dat ze een serieuze poging zouden doen om alternatieven te vinden voor het Bulgaarse en Roemeense personeel. "UWV en LTO gaan samen uitzendbureaus benaderen om vraag en aanbod met elkaar te verbinden", aldus de LTO in een persbericht van 3 mei j.l.

Wat ervan terecht gekomen is? Weinig tot niets. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO geeft het ruiterlijk toe: "En dat verbaast me ook niet. Je kunt niet zomaar, lopend het seizoen, personeel vervangen."

Idiote eisen

De poging van LTO en UWV om Kamp tegemoet te komen, is nu dus zo goed als gestrand. Uitzendorganisaties klagen dat ze niet aan de eisen van tuinders kunnen voldoen. Legendarisch is het voorbeeld van de boomkweker die eiste dat potentiële werknemers honderd boomsoorten uitelkaar wisten te houden.

Dat is een uitzondering. Veel vaker komt het voor dat tuinders uitzendorganisaties vragen personeel te leveren dat zeven dagen per week beschikbaar is, ook bijvoorbeeld op een vrijdagavond. "Daar kunnen we niet aan voldoen. Dat is strijdig met de arbeidsvoorwaarden die wij moeten naleven", zegt Marco Bastian, directeur van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen, NBBU.

De tuinders houden dus vol dat uitzendbureau's niet het personeel kunnen leveren dat zij nodig hebben. En die niet reeële eisen? De voorzitter van LTO kan het zich niet voorstellen: "Het belang van tuinders is dat de oogst van het land wordt gehaald. Dus waarom zouden ze idiote eisen stellen?"

STER Reclame