NOS NieuwsAangepast

Advies: sterke wiet harddrugs

Wiet en hasj met een thc-gehalte dat hoger is dan 15 procent, moeten in de toekomst als harddrugs worden gekwalificeerd. Dat is het advies van de commissie-Garritsen, die onderzoek heeft gedaan naar de zogenoemde lijstensystematiek, waarmee drugs worden gesorteerd als hard- of softdrugs.

Thc is de werkzame stof in wiet en hasj. Volgens de commissie is het thc-gehalte in wiet en hasj de afgelopen jaren sterk gestegen.

'Ernstige zorgen'

Minister Schippers van Volksgezondheid laat weten dat er "een kans bestaat" dat ze het advies overneemt. Ze maakt zich al jaren ernstige zorgen over het hogere thc-gehalte in cannabis. "De verslavingsgevolgen zijn veel groter en heftiger", aldus Schippers.

Ook minister Opstelten vindt de bevindingen van de commissie zorgelijk. Hij noemt het een goed rapport. Een officiële kabinetsreactie komt na de zomer.

Aanbevelingen

In het advies stelt de expertcommissie verder dat de huidige Opiumwet niet gewijzigd hoeft te worden. De lijsten met hard- en softdrugs kunnen grotendeels blijven bestaan, maar de commissie komt wel met enkele aanbevelingen. "Het terrein van genotmiddelen is voortdurend in beweging," aldus de commissie.

De voornaamste adviezen van de commissie zijn dat:

er een meldpunt monitoring nieuwe drugs komt;er onderzoek naar de sociale en maatschappelijke schade van qat komt;ghb wellicht op harddrugslijst wordt geplaatst;cannabis met meer 15 procent thc op harddrugslijst wordt geplaatst.

Volgens de commissie is het niet mogelijk om alcohol en tabak onder de werking van de Opiumwet onder te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl