Geen crashende Toepolev 134-vliegtuigen meer

Aangepast op

Noem een vliegtuigcrash in Rusland, en bijna altijd is een Toepolev-vliegtuig erbij betrokken geweest. Afgelopen maandag was het ook weer raak: een Toepolev-toestel van het type 134 stortte neer in het noorden van Rusland. Daarbij kwamen 45 mensen om het leven. Dit was voor de Russische president Dimitri Medvedev blijkbaar de druppel, want hij haalt binnenkort alle Toepolevs 134 uit de lucht.

72 ongelukken

Een Toepolev 134 is één van de oudere types: ze werden van 1966 tot 1984 gemaakt. Van de ruim 850 toestellen, met alle types meegerekend, hadden er 72 een ongeluk of stortten neer. Sinds de jaren zeventig zijn daarbij meer dan duizend doden gevallen.

In totaal crashten zeven Toepolevs van het type 134 boven Rusland. Maar ook boven andere landen hield de Toepolev zijn beruchte naam hoog. Zo kwam op 20 oktober 1981 president Samora Machel van Mozambique om het leven nadat een Toepolev 134 boven Zuid-Afrika neerstortte. Het ongeluk werd veroorzaakt door een fout van de Russische piloot.

Toepolev 154

Rusland-correspondent Kysia Hekster liet weten dat het probleem niet bij de Toepolev 134 ligt, "ook al zijn ze oud". Volgens haar ligt het "aan het menselijk falen". Zo was de crash op 21 juni waarschijnlijk veroorzaakt door een fout van de piloot. Volgens haar is het vreemd dat een ander type, de 154, niet uit de lucht wordt gehaald. Dat type is namelijk vaker neergestort dan de 134. "Die toestellen hebben last van technische mankementen." In een Toepolev-154 kwam op 10 april 2010 onder anderen de Poolse president Lech Kaczynski om het leven.

Door: Michelle