Tractoren op een snelweg in het zuidwesten van Duitsland, in de buurt van Mannheim
NOS NieuwsAangepast

Duitse boeren in actie, ook wegblokkades bij Nederlandse grens

In Duitsland is een actieweek van boeren begonnen. Door het hele land demonstreren boze agrariërs tegen bezuinigingsplannen van de regering-Scholz, die het mes wil zetten in subsidies voor de landbouw.

De protesten bestaan vooralsnog vooral uit wegblokkades en optochten van tractoren. In de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren werden tussen 06.00 en 09.00 uur alle opritten van snelwegen geblokkeerd. Volgens de regionale zender NDR deden daar enkele honderden boeren aan mee. Ze kregen hulp van vrachtwagenchauffeurs, die het niet eens zijn met de verhoging van de tol voor trucks.

Daarnaast meldt de Duitse krant Bild dat de boerenprotesten het werk bij een Volkswagenfabriek in Emden in Nedersaksen hebben verstoord. De productie van verbrandingsmotoren in de fabriek ligt stil nadat de fabrieksingangen werden geblokkeerd door demonstranten.

Dit zijn beelden uit de buurt van Bonn en Koblenz, in het westen van Duitsland. Ook daar gaan boeren de straat op:

Boerenprotesten in Duitsland

Boeren blokkeren ook de grensovergang tussen Ter Apel en Rütenbrock in de deelstaat Nedersaksen. Ook verderop in die deelstaat zijn blokkades en acties.

Eerder op de ochtend was er ook een actie op de snelweg A40 van Venlo naar Duisburg, maar die is inmiddels voorbij.

Boeren bij de grensovergang Ter Apel-Rütenbrock

In Berlijn stonden vanochtend zo'n 500 tractoren en vrachtwagens op de laan voor de Brandenburger Tor. Daar willen boeren straks een protestactie houden. De eerste voertuigen kwamen gisteravond al aan in de Duitse hoofdstad. Bij de Brandenburger Tor staat volgende week maandag ook een grote slotmanifestatie van de actieweek gepland.

In München zijn volgens de lokale politie zo'n 5500 tractoren op weg naar het stadscentrum, waar later een bijeenkomst gepland staat. Ook hebben duizenden demonstranten zich verzameld op Odeonsplatz, een groot plein in het centrum.

Boeren protesteren in München

De grootste boerenorganisatie van Duitsland heeft opgeroepen tot de acties. De bond is vooral tegen de geplande afschaffing van het prijsvoordeel voor boerenbedrijven bij het gebruik van diesel. Vorige week slikte de regering het plan in om ook de belastingvrijstelling voor landbouwvoertuigen af te schaffen, maar dat is voor de boeren niet genoeg. Beide maatregelen samen hadden de Duitse schatkist een besparing van 920 miljoen euro moeten opleveren.

De protesten zijn vandaag dus in het hele land. Een selectie van beelden:

 • Reuters
  Tractoren in het centrum van Berlijn
 • Reuters
  Net buiten Berlijn wordt een snelwegoprit geblokkeerd
 • Reuters
  Boeren houden zich daar warm bij een vuurtje
 • Reuters
  Dit is een blokkade van een snelweg in de buurt van Koblenz, in het westen van Duitsland
 • Reuters
  En ook in de buurt van München, in het zuiden, wordt actiegevoerd
 • Reuters
  'Zonder boeren geen bier', staat op dit protestbord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl