Jubilaris Rogge over artikel 45

Aangepast

Als het aan Jacques Rogge ligt, komt Yuri van Gelder niet in actie tijdens de Olympische Spelen van Londen.

Dat stelde de voorzitter van het IOC in een gesprek met Nieuwsuur.

Rogge staat namelijk achter IOC-artikel 45, dat bepaalt dat wanneer een sporter zes maanden of langer is geschorst wegens doping, hij of zij niet meer mee mag doen aan de Spelen.

Het Amerikaans Olympisch Comité heeft het Court of Arbitration for Sport (CAS) gevraagd deze regel onder de loep te nemen. Zij vinden het te streng. Als de regel zou worden opgeheven biedt dat weer mogelijkheden voor sporters als Van Gelder, die dan alsnog kan proberen zich te kwalificeren.

Jubileum

Rogge viert dit jaar zijn jubileum. als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Daarvoor was hij voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. In 1991 werd hij volwaardig lid van het IOC en in 1994 werd hij vicevoorzitter.

Rogge begon in een roerige tijd aan zijn eerste ambtstermijn. Het IOC was beschadigd door het corruptieschandaal rond de Winterspelen van Salt Lake City in 2002. IOC-leden bleken geld te hebben aangenomen in ruil voor stemmen op de Amerikaanse stad.

Hervormingen

Nadat de gemoederen bedaard waren, begon de charismatische Belg met hervormingen. Zo creëerde hij de Jeugdspelen, die jongeren meer moet betrekken bij de olympische beweging, en stelde hij zich hard op in de strijd tegen doping. Dat levert hem al snel de bijnaam Mister Clean op.

Begin dit jaar maakte Rogge bekend ook het gokken op wedstrijden te willen aanpakken, samen met de internationale politieorganisatie Interpol en ministers en organisaties uit diverse landen.

Het Nieuwsuur-interview met Rogge, maar ook het volledige gesprek dat Kees Jongkind had met de Belg, is op deze site terug te zien (zie rechts).