Archieffoto
NOS Nieuws

Minder moorden in Nederland vorig jaar, 26 gevallen van femicide

Vorig jaar zijn in Nederland 128 mensen door geweld om het leven gekomen. De nieuwste politiecijfers laten een daling zien ten opzichte van 2022. Voor het tweede jaar op rij zijn in Rotterdam van alle steden de meeste gevallen van moord of doodslag geregistreerd.

Het afgelopen jaar werden 26 vrouwen omgebracht door (ex)-partners. De politie noemt dit gevallen van femicide. Deze term wordt steeds vaker gebruikt en heeft verschillende definities. Femicide wordt onder meer gebruikt als synoniem voor vrouwenmoord, of het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn.

Het Openbaar Ministerie gebruikte de term onder meer bij de zaak tegen Cetin K., die in november tot twintig jaar cel werd veroordeeld wegens het doodschieten van zijn ex-vriendin.

Bij ongeveer zes op de tien omgebrachte vrouwen is de vermoedelijke dader een (voormalige) partner. Het CBS meldt dat op basis van data over de periode van 2018 tot en met 2022. In de nieuwste politiedata is nog geen onderscheid gemaakt hoeveel mannen of vrouwen er zijn gedood. Over het algemeen worden naar verhouding veel meer mannen dan vrouwen vermoord.

Aantal moorden gehalveerd

De afgelopen jaren schommelt het aantal geweldsdoden. Het ene jaar, zoals in 2022, is er een toename, en afgelopen jaar is er weer een daling. Ten opzichte van twee decennia geleden is er wel forse daling geweest. In 2003 werden bijna dubbel zo veel mensen gedood als in 2023.

Er is geen eenduidige oorzaak waardoor de cijfers nu zijn gedaald, zegt een woordvoerder van de politie desgevraagd. "Het zijn allemaal losstaande incidenten." Wel duidelijk is dat de moorden vooral plaatsvinden in de relationele sfeer.

Het komt weinig voor dat iemand wordt omgebracht door een onbekende, blijkt uit CBS-cijfers. Bij vrouwen was dat in minder dan een op de tien moorden het geval. Bij gedode mannen had ruim een kwart van hen geen connectie met de veronderstelde dader.

Jongste verdachten 13 en 15 jaar

Het afgelopen jaar waren tieners de verdachten bij vijf dodelijke incidenten. De jongste verdachte is 13 jaar oud. Hij wordt samen met een 15-jarige vervolgd voor de dood van een 42-jarige man in Amsterdam.

Volgens de politie zijn in het overgrote deel van de zaken verdachten gearresteerd "of in beeld". Bij vier zaken uit 2023 is dat niet het geval. Het gaat bijvoorbeeld om een onopgeloste liquidatie en de vondst van een dode man in een kanaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl