NOS Nieuws

The New York Times klaagt techbedrijven aan vanwege schenden auteursrechten

De New York Times spant een rechtszaak aan tegen Microsoft en OpenAI voor het schenden van het auteursrecht. De krant beweert dat OpenAI, bekend van de chatbot ChatGPT, en Microsoft zonder toestemming miljoenen artikelen hebben gebruikt om software voor kunstmatige intelligentie (AI) te trainen. De New York Times vreest hierdoor lezers, en dus inkomsten, te verliezen.

OpenAI en Microsoft zeggen dat ze geen toestemming nodig hadden omdat de artikelen uit de New York Times openbare informatie op internet zijn.

Het is de eerste keer dat een groot Amerikaans mediabedrijf een AI-bedrijf aanklaagt vanwege het gebruik van andermans werk. Er wordt geen concrete vergoeding geëist, maar de krant zegt wel dat de bedrijven verantwoordelijk zijn voor miljarden dollars aan schade. Daarnaast eist de krant dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal is gebruikt.

OpenAI en Microsoft - dat miljarden dollars in het door Elon Musk opgerichte OpenAI investeerde - zouden profiteren van nieuwsartikelen van de New York Times zonder ervoor te betalen. In de aanklacht wijst de krant erop dat de waarde van beide bedrijven door het gratis gebruik van zijn artikelen met miljarden dollars is opgelopen.

De uitkomst van de rechtszaak kan bepalend zijn voor de rol van het auteursrecht in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl