NOS NieuwsAangepast

Wereldrecord verbreken met een studentenfiets

Studenten van de TU Delft hebben een ligfiets ontwikkeld waarmee ze hopen een nieuw snelheidsrecord voor fietsen te vestigen. Deze recordpoging zal na de zomer plaatsvinden in de woestijn in Nevada (VS), maar vandaag werd de fiets al getest op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Aerodynamica

Het huidige wereldrecord staat op naam van de Canadees Sam Whittingham, die op 18 september 2009 op zijn fiets een snelheid van maar liefst 133 kilometer per uur wist te bereiken. De studenten hopen dit record te breken met een extra aerodynamische carrosserie. Deze is tijdens het ontwerpen al dertig keer opnieuw gebogen en vervormd om tot een optimaal resultaat te komen. Volgens berekeningen van de studenten zal dit bij topsnelheid tot twintig tot dertig procent minder luchtweerstand leiden.

De extra aerodynamica is hard nodig, aangezien de buitenwand van de Delftse fiets groter is dan die van de huidige recordhouder. David Wielemaker vertelt in het TU weekblad Delta dat hiervoor is gekozen om ruimte te bieden voor een grotere bestuurder. De extra fietskracht die je hierbij wint is volgens de student groter dan de extra luchtweerstand die je er door ervaart.

Op 30 en 31 juli zal er worden geracet in Duitsland voor het uurrecord en op 12 september in Nevada.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl