NOS NieuwsAangepast

Definitief geen Kwakoe-festival

Het Kwakoe-festival in Amsterdam-Zuidoost gaat definitief niet door. Dat heeft het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost bekendgemaakt.

De organisatie van het multiculturele zomerfestival heeft niet genoeg geld om het door te laten gaan. De afgelopen jaren werd ook al verlies geleden op het festival en dat leidde ertoe dat leveranciers niet werden betaald.

Van tevoren betaald

Dit jaar eisten leveranciers dat er van tevoren betaald zou worden. De gemeente had 100.000 euro toegezegd voor het festival, maar het lukte toch niet genoeg geld bijeen te krijgen. De organisatie komt 100.000 euro tekort om de begroting rond te krijgen.

Het Kwakoe Zomerfestival werd in 1975 voor het eerst gehouden en begon als een Surinaams festijn. Het ontstond uit een voetbaltoernooi in de Bijlmer en ontwikkelde zich later tot een gratis multicultureel festival, dat zes achtereenvolgende weekenden duurt.

In 2008 kreeg de stichting Kwakoe Events, die het feest organiseerde, ook al financiële problemen. In augustus dat jaar werd de organisatie zelfs failliet verklaard, maar vanwege een doorstart kon het festival toch doorgaan.

Slavernij

De naam van het festival verwijst naar afschaffen van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863. In Paramaribo staat een standbeeld van een ontketende slaaf met de naam 'Kwakoe'.

Het Kwakoe Zomerfestival zou dit jaar voor de 36ste keer gehouden worden. Vorige zomer kwamen er 250.000 bezoekers op af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl