Misschien heb je hem al een keer gezien, want hij zwerft al een tijdje over het internet: de Nyan Cat. Een pixelige kat, met het lichaam van een pop-tart (een soort koekje), dat door de lucht vliegt met een regenboog achter zich aan. Op de achtergrond hoor je een blij muziekje je met de tekst 'Nyanyanyanyanyanyanya'.

De Nyan Cat is op YouTube inmiddels meer dan 18,5 miljoen keer bekeken. Hij heeft op YouTube zelfs een eigen scrollbalk onder video gekregen.

Er zijn inmiddels honderden variaties gemaakt op de Nyan Cat. Daarnaast is er een site waarop je nonstop naar het diertje kunt kijken en luisteren, waarna je trots kunt twitteren hoe lang je hebt geluisterd.

Er worden zelfs online competities gehouden waarin mensen proberen om zo lang mogelijk naar de Nyan Cat te kijken. T-shirts met de Nyan Cat en een game zijn uiteraard ook al gemaakt, waarmee de hype compleet is.

Herkomst

Grote vraag is natuurlijk: waar komt deze hype vandaan? Het YouTube-filmpje staat al 2,5 maand op online. Gebruiker saraj00n uploadde het op 5 april, maar het is niet eens zijn eigen werk.

Saraj00n gebruikte namelijk een animatie die door ene Chris Torres op de site LOL-Comics werd geplaatst. Hieraan voegde hij/zij het liedje 'Nyanyanyanyanyanyanya' toe dat op de Japanse videosite Nico Nico Douga was geplaatst door ene Momo Momo. Die maakte het met een computerprogramma.

In april werd het filmpje vervolgens opgepikt door wat blogs en heel langzaam begon de viral. Via blogs, Twitter en Facebook verspreidde het filmpje zich steeds verder en de laatste dagen lijkt het ook in Nederland een hype. Het filmpje duikt continu op op social media en ook op de radio was het vandaag onderwerp van gesprek.

Hype

De hype lijkt dus maar te groeien en het zal ook nog wel even duren tot we van de Nyan Cat af zijn. Gelukkig komt er vanzelf weer een nieuwe hype die zich als een virus over internet verspreidt. En tot die tijd...

Door: Elger

STER reclame