1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Hoe ziek is Hugo Chávez?

Wat is er aan de hand met president Hugo Chávez van Venezuela? Bijna twee weken geleden werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Cuba, officieel vanwege een abces in zijn bekkenstreek. Sindsdien is Chávez opvallend stil.

De laatste tweet van de normaliter actieve twitteraar dateert alweer van 5 juni, de dag dat de president voor het laatst in eigen land was. Hij bestuurt Venezuela de laatste tijd vanuit Havana.

Terwijl er van alles is gebeurd in Venezuela. Het leger werd ingezet om een opstand van gevangenen neer te slaan. Er vielen zeker 25 doden, maar de Rodeo I en Rodeo II complexen van de gevangenis in Guatira, bij de hoofdstad Caracas, zijn nog steeds niet onder controle van de autoriteiten. Daarnaast wordt olie-exporteur Venezuela geplaagd door stroomtekorten. Grote verhalen in Venezuela, maar Hugo Chávez heeft er nog geen woord aan gewijd.

Informatie

Het laatste beeld van de Venezolaanse leider is veelzeggend: president Chávez in trainingspak naast zijn grote voorbeeld Fidel Castro, eveneens in sportkleding. In juli 2006 werd Fidel ernstig ziek. Wekenlang was onduidelijk of de Cubaanse leider in leven was. Castro overleefde, maar maakte plaats voor zijn broer Raúl. Net als toen geven Cubaanse artsen ook nu nauwelijks informatie over de medische toestand van hun prominente patiënt.

Al die geheimzinnigheid voedt geruchten. In het land wordt druk gespeculeerd over de gezondheid van president Chávez. Is het kanker, leeft hij nog? De verblijfplaats van Chávez is onbekend, maar op Twitter circuleert een foto van een ziekenhuis waar de president zou worden behandeld.

Wat er ook aan de hand is, op 5 juli wordt Chávez in Caracas verwacht. Hij ontvangt dan een heel stel collega's om het 200-jarig bestaan van Venezuela te vieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl