NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Bergen wil steun bewoners tegen gasopslag

De gemeente Bergen in Noord-Holland mobiliseert zo veel mogelijk inwoners om bij de Raad van State in beroep te gaan tegen kabinetsplannen voor een ondergrondse gasopslag.

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de plannen, maar de gemeente is mordicus tegen de komst van de opslag. Bergen denkt dat de opslag aardbevingen en schade aan de natuur zal veroorzaken.

Maar volgens de wet mogen lokale en regionale overheden niet in beroep gaan tegen een besluit van de Rijksoverheid. De gemeente is daarom bang dat de Raad van State het bezwaar van Bergen niet in behandeling neemt.

Mazen van de wet

"We proberen zo de mazen van de wet te gebruiken", zei juridisch adviseur Minkman van de gemeente gisteravond op een informatiebijeenkomst in Bergen. "Het is de eerste keer dat een gemeente zoiets doet. Het is spannend hoe dat uitpakt."

Volgens Minkman is het van groot belang dat zoveel mogelijk particulieren de beroepsgronden van de gemeente aanvoeren bij de Raad van State: "Zij zijn altijd ontvankelijk".

De gemeente ving eerder bot bij de rechtbank in Alkmaar, omdat er nog geen besluit was waartegen bezwaar kon worden aangetekend. "Straks dient zich de situatie aan waarin we eerst niets konden, omdat er geen besluit was en vervolgens niets mochten, omdat dat zo in de wet staat", aldus wethouder Alwin Hietbrink van Bergen.

STER reclame