De Armeense premier Pasjinjan in het Europarlement in Straatsburg
NOS Nieuws

Armeense premier: akkoord op hoofdpunten over vredesverdrag met Azerbeidzjan

Armenië en Azerbeidzjan zijn het in grote lijnen eens geworden over een vredesverdrag, zo meldt de Armeense premier Pasjinjan aan het Russische persbureau TASS. De twee landen spreken nog wel "verschillende diplomatieke talen", aldus de premier, en dus is het daadwerkelijk sluiten van vrede nog niet aan de orde.

Al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn beide landen af en aan met elkaar in conflict, vooral over de status van de Armeense enclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan. In september nam Azerbeidzjan het gebied in na een korte oorlog, waarna vrijwel alle Armeense bewoners het gebied verlieten.

Sindsdien heeft de Azerbeidzjaanse president Alijev ook gezinspeeld op het veroveren van andere gebieden in Armenië, die volgens hem historisch aan Azerbeidzjan toebehoren. Hij heeft dit echter nog niet in daden omgezet.

Krijgsgevangenen vrijlaten

Wat het vredesverdrag op hoofdlijnen precies inhoudt, maakte Pasjinjan niet bekend. Hij zegt wel dat wat hem betreft het vrijlaten van alle krijgsgevangenen, aan beide kanten, onderdeel moet zijn van de afspraken.

"Het goede nieuws is dat er een akkoord is over de basale principes van vrede met Azerbeidzjan", zo vertelde Pasjinjan aan TASS, "Mede door de bemiddeling van de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, Charles Michel. "Het slechte nieuws is dat we nog steeds verschillende diplomatieke talen spreken, en elkaar vaak niet begrijpen."

Hoe het vredesproces nu verder moet gaan, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl