Deze buizen verdwijnen vandaag onder de grond in Den Haag
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

'Snelweg voor heet water' gaat in Den Haag de grond in

Een buis van bijna een kilometer lang wordt vandaag onder de grond geplaatst in de wijk Transvaal in Den Haag. Het is de start van het warmtenetwerkproject van WarmtelinQ, waarbij huizen en bedrijven van Den Haag tot Leiden kunnen worden verwarmd met restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Afgelopen augustus begonnen de werkzaamheden in de omgeving. Bewoners kijken nu nog tegen gigantische witte buizen aan, die tot vandaag boven de grond lagen. De 900 meter lange buis gaat onder de grond bij de De la Reyweg.

De afgelopen twee weken is een tunnel geboord in de wijk Transvaal. De voorbereidingen duurden lang, maar de pijp onder de grond krijgen is sneller gepiept. "Vandaag trekken we zo'n 150 meter per uur aan buis onder de grond. Dus over het uurtje of zes moet de klus wel geklaard zijn", zei aannemer Ronald Meijer op NPO Radio 1.

Het totale tracé van Vlaardingen naar Den Haag is meer dan 23 kilometer lang. Door de buis van Rotterdam naar de energiecentrale in Den Haag gaat water stromen van 120 graden. Het afgekoelde water gaat weer terug naar Rotterdam. "Het werkt eigenlijk hetzelfde als de verwarming thuis via de cv-ketel", aldus Meijer.

Met de aanleg van de buizen is de warmte echter nog niet in de woningen. De gemeenten waar de buizen doorheen lopen, moeten besluiten in welke wijken de huizen aangesloten worden.

Dan moet er in die wijken in samenwerking met energiebedrijven nog een distributienet van buizen worden aangelegd. Ten slotte moeten er nog aansluitingen op verwarmingssystemen in de huizen komen.

Als alles volgens planning verloopt, is WarmtelinQ in het najaar van 2025 klaar met de aanleg van het tracé.

Advertentie via Ster.nl